A pincészet borbemutatása
Csillogó szalmasárga szín Friss gyümölcs illat: őszibarack és sárgabarack jegyek és szép ásványisság. Szép savakat mutat, szájba véve igen friss, jó szerkezetű, hosszú ásványos-sós utóízzel.
Érlelési információkTökéletesen beérett szőlő fürtönkénti vagy fürtrészenkénti kézi szüretelése. Kíméletes préselés, mustülepítés, irányított erjesztés kóracéltartályban kb. 18-20 fokon. Erjedést követően 2 hónapig sepr |
Pinceidő1-2 év |
Hol vásárolható meg
Budapesti borszaküzletekben, éttermekben.
Disznókő Szőlőbirtok bemutatása
A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.