A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Somlói Furmint

Spiegelberg Borpince Somló, Vinum Somlaicum Somlói Furmint 2008

Véleményünk szerint

A pohárból komótosan nyíló gyümölcsillatok, például vilmoskörte, birsalma, sárgabarack érezhetők. Ízben azonban a masszív, már kesernyésbe hajló, minerális jegyek, az alkohol és a test veszi át a központi szerepet. Kóstoláskor annyira meghatározóak az ásványos ízek, hogy a többi aroma, legyen az aszalt gyümölcs, vagy a hordós érlelés nyomai, háttérbe szorulnak. A savak könnyítenek a bor komolyságán. Készítsünk hozzá polentát tejszínes zöldségraguval, vagy grillezett csirkemellet sajtmártással.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-09-22

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Somló
 • Alkohol %

  15.0 %
 • Palackmennyiség

  642
 • Ár

  3500 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

Védett eredetű somlói bor, amelyet a Szent Ilona dűlő legfelső részén termő gyümölcsből készítettek. A dűlő fekvése dél-nyugati, 200-220 méter tengerszint feletti magasságon, enyhe lejtőn. Az ültetvény 8 éves, 4600 tőke/ha, a tőketerhelés pedig 1 kg/tőke. A szőlőt október 26-án szüretelték. A furmint 30%-a botritizálódott, 24 órás áztatás, préselés nélkül, csak a színmust felhasználásával készült. Az erjedést vadélesztő végezte a tölgyfahordóban. Rendszeresen felkevert, finom seprőn érett a bor. A pincészet első fajtatiszta furmintja.

Érlelési információk

8 hónapon át új, 500 literes magyar tölgyfahordóban érlelt tétel.

Pinceidő

25-30 év

Hol vásárolható meg

Vino Vinum, Kistücsök Étterem, Balaton Borgaléria, Weinbar

Spiegelberg Borpince Somló, Vinum Somlaicum bemutatása

Spiegelberg István német-magyar származású. 1993 óta gazdálkodik a Somló hegyen, ő alapította a Vinum Somlaicum Bortásulást. Közel két hektáron gazdálkodik a Somló hegy délnyugati oldalán, az Ilona dűlőben a Szent Ilona kápolna és a Séd forrás között. Borai között megtalálhatóak a Somlóra jellemző fajtaborok és különleges házasítások is.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!