A pincészet borbemutatása
Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. (Ifjabb) Istvándy Jenő ekkor már szakvégzett borászként a Badacsonyvidéki Pincegazdaság móri pincészetének főborászaként dolgozott. Az aszúsodó évjáratból készült bor nem volt előzmény nélküli egyiküknek sem, hiszen a - családi visszaemlékezések szerint kivételes - 1964-es évjáratban már készítettek egy aszú jellegű bort. Gyakori kérdés, hogyan maradhatott fenn vagy inkább hogyan nem fogyott el közel 40 év alatt ez a bor, melyre nagyon egyszerű a megoldás: A 90-es évek előtt köztudottan nem volt lehetőség forgalomba hozni egy ilyen különlegességet, 3 évtized után pedig ugyanaz a ragaszkodás alakult ki a bor készítőjében, amiért soha nem lesznek kibontva a legértékesebb ajándékborok, így ebből a borból gyűszűnként fogyó ünnepi bor lett. Egy új, harmadik generáció kellett az új fejezethez. 2005-ben úgy csatlakozhattam édesapámhoz a borkészítésben, hogy a nagyapai pincében még végigkóstolhattam és megörökölhettem olyan különlegességeket, mint az 1964-es Ausbruch, vagy ez az 1973-as Olaszrizling. Kivételes lehetőség, hogy valaki egy ilyen bort kap örökül ezért én úgy gondoltam, hogy egy ilyen kincset nem szabad elrejteni és a feledéssel tönkretenni. 4 évtizeddel születése után palackba töltöttem ezt a különleges bort, ami mára számunkra maga a folyékony arany, egy pohárnyi történelem, mely családunk 3 generációját bűvölte el. - Istvándi Tamás
Érlelési információkTölgyfahordós érlelés. |
Hol vásárolható meg
Csak közvetlenül a pincészettől
Istvándy Jenő Pincészete bemutatása
Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia, - mint majd 2005-től ismételten - együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin. Az ezt követő évtizedekben Istvándy Jenő munkája nyomán a szőlőterület és a pincék száma is gyarapodott. Fia, Istvándi Tamás 2005-től kapcsolódott be a borászat életébe, 2008 óta pedig ő készíti a borokat.