A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Olaszrizling Botrytis

Istvándy Jenő Pincészete Olaszrizling Botrytis 1973

Véleményünk szerint

Az első szippantástól kifejező, karakteres, tiszta illat, amely oxidatív jegyeket hordoz dió, karamell, kenyérhéj, datolya és aszalt szilva formájában. A korty az illatnak megfelelő tónust ölt magára. Az érett borok kedvelői számára izgalmas ez az összetett, gazdag ízvilág, amely az illathoz képest egy minerális, gyógynövényes, szikár vonallal egészül ki. Arról, hogy még mindig élvezhető és értékelhető a bor, a tiszta aromatikán túl a kompozíciót egyenesen tartó savgerinc gondoskodik. Mindezt magas alkoholtartalom mellett teszi.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-11-05

 • Típus

  Félszáraz
 • Borvidék

  Balaton-felvidék
 • Alkohol %

  15.2 %
 • Palackmennyiség

  1500
 • Ár

  10000 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% olaszrizling

A pincészet borbemutatása

Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. (Ifjabb) Istvándy Jenő ekkor már szakvégzett borászként a Badacsonyvidéki Pincegazdaság móri pincészetének főborászaként dolgozott. Az aszúsodó évjáratból készült bor nem volt előzmény nélküli egyiküknek sem, hiszen a - családi visszaemlékezések szerint kivételes - 1964-es évjáratban már készítettek egy aszú jellegű bort. Gyakori kérdés, hogyan maradhatott fenn vagy inkább hogyan nem fogyott el közel 40 év alatt ez a bor, melyre nagyon egyszerű a megoldás: A 90-es évek előtt köztudottan nem volt lehetőség forgalomba hozni egy ilyen különlegességet, 3 évtized után pedig ugyanaz a ragaszkodás alakult ki a bor készítőjében, amiért soha nem lesznek kibontva a legértékesebb ajándékborok, így ebből a borból gyűszűnként fogyó ünnepi bor lett. Egy új, harmadik generáció kellett az új fejezethez. 2005-ben úgy csatlakozhattam édesapámhoz a borkészítésben, hogy a nagyapai pincében még végigkóstolhattam és megörökölhettem olyan különlegességeket, mint az 1964-es Ausbruch, vagy ez az 1973-as Olaszrizling. Kivételes lehetőség, hogy valaki egy ilyen bort kap örökül ezért én úgy gondoltam, hogy egy ilyen kincset nem szabad elrejteni és a feledéssel tönkretenni. 4 évtizeddel születése után palackba töltöttem ezt a különleges bort, ami mára számunkra maga a folyékony arany, egy pohárnyi történelem, mely családunk 3 generációját bűvölte el. - Istvándi Tamás

Érlelési információk

Tölgyfahordós érlelés.

Hol vásárolható meg

Csak közvetlenül a pincészettől

Istvándy Jenő Pincészete bemutatása

Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia, - mint majd 2005-től ismételten - együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin. Az ezt követő évtizedekben Istvándy Jenő munkája nyomán a szőlőterület és a pincék száma is gyarapodott. Fia, Istvándi Tamás 2005-től kapcsolódott be a borászat életébe, 2008 óta pedig ő készíti a borokat.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!