A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Kála

Istvándy Jenő Pincészete Kála 2013

Véleményünk szerint

A bor illata visszafogott intenzitású, ásványos, benzolos jegyek fedezhetőek fel benne az egresre, fehér húsú barackra emlékeztető asszociációk mellett. A kortyot a nagyon élénk, karakán savak irányítják, amelyek mellett leginkább a citrusos, zöld almás zamatok jutnak szóhoz. Gyors, dinamikus bor, amelyet légies test és alacsony alkoholtartalom épít fel. Szerkezeténél és aromatikájánál fogva ideális fröccsalapanyag.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-07-01

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Balaton-felvidék
 • Alkohol %

  11,0 %
 • Palackmennyiség

  1800
 • Ár

  1490 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% olaszrizling

A pincészet borbemutatása

A 2013 forró nyara utáni hűvös ősz végén, október utolsó napjaiban szüretelt olaszrizling szőlőt rövid héjon áztatás után hidegen erjesztettük, így őrizve meg a lehető legtöbb illatot és ízt a frissen elkészült újborban. A fajtától már-már szokatlan, de kellemesen meglepő intenzitással törnek elő a borból a szőlő gyönyörű elsődleges illatai, miközben ízében izgalmas gyümölcsösségével vibráló, harmonikus és elegáns hatást nyújt. Könnyed, alacsony alkoholtartalmú, üde bor, mely jó társ a mindennapokban. Illatát és zamatát a néhány hetes hordós érlelés alig érzékelhető aromái fűszerezik meg. A KÁLA a 2010-es évjárat óta pincészetünk legjellemzőbb alapköve, mellyel bemutatkozhatott a család új generációját képviselő Istvándi Tamás által megálmodott új borkészítési szemlélet. Ettől az évjárattól kezdve minden évben 2 jellegzetes házasítás, a Kála és a Parfym képezi a boraink alapját. Míg a Parfym házasítások évjáratról évjáratra üde és friss, illatos borokat rejtenek, a Kála egy termőhelyhű, fahordós érlelést kapott elegáns bor, melynek lényege a harmónia, a tisztaság és az egyensúly. A 2010-es, első Kála olaszrizling és chardonnay 70/30 arányú házasítása volt. A második, szélesebb ismertséget is meghozó 2011-es évjárat szintén e két fajtából állt, itt azonban a chardonnay 80, míg az olaszrizling 20%-os arányban állt egymáshoz képest. A 2013-as évjáratú, harmadik Kála azonban a hagyományoktól némileg eltérően már nem egy házasítás. A 2013-as – Fekete-hegyről származó – olaszrizling szőlő egy varázslatos, könnyed, elragadó bort adott, mely önmagában esszenciája a Kálákat meghatározó egyensúlynak és tisztaságnak.

Érlelési információk

Tartályos és rövid tölgyfa hordós érlelés.

Pinceidő

2-10 hónap

Hol vásárolható meg

Budapesti és észak-balatoni kiskereskedelmi láncok és pontok, éttermek, szaküzletek

Istvándy Jenő Pincészete bemutatása

Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia, - mint majd 2005-től ismételten - együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin. Az ezt követő évtizedekben Istvándy Jenő munkája nyomán a szőlőterület és a pincék száma is gyarapodott. Fia, Istvándi Tamás 2005-től kapcsolódott be a borászat életébe, 2008 óta pedig ő készíti a borokat.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!