A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Hemina

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Hemina 2009

Véleményünk szerint

A barackos, gyömbéres jegyeknek a hordós érlelés súlyt ad, az illatnak nehézsége van, de a legtöbb nagytestű fehérborhoz hasonlóan áthatóvá nem válik. Az ízvilágot már inkább a fűszeres, zöldfűszeres jegyek vezetik, ezek teszik zamatossá a kortyot. Teste, alkoholtartalma és vaníliás íze folytán a bor felépítése is megerősíti az illatban már megjelenő erőt. Gazdag, tartalmas koncepció, amely csak lassan búcsúzik kóstolójától.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2011-06-14

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13.5 %
 • Palackmennyiség

  0
 • Ár

  2890 Ft
 • Fajtaösszetétel

  50% pinot blanc
  25% chardonnay
  10% olaszrizling
  10% sauvignon blanc
  5% viognier

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Pincészetünkben a friss, üde tételek mellett a nagytestű fehérborokra is szeretnénk komoly hangsúlyt fektetni. Ehhez a típushoz szolgáltat alapanyagot az utóbbi években telepített és mára termőre fordult ültetvényeinkből a pinot blanc, a viognier és az olaszrizling. Ezeket a fajtákat egészíti ki a 2009-es évjáratban a sauvignon blanc és a chardonnay-ültetvényünk felújítás előtti utolsó termése. A felsorolt fajták alkalmasak arra, hogy a szőlőt a technológiai borkészítés szabályain túl tovább hagyjuk a tőkén és biológiai érésben szüreteljük. Az így szüretelt szőlőt egészfürtben préseljük, majd 500 literes tölgyfahordóban erjesztjük. 8-10 hónapos érlelés után kerülhet sor a házasítást alkotó fajták kiválasztására és egymáshoz viszonyított arányuk meghatározására. A 2009-as évjárat esetében az alapfajta mintegy fele a pinot blanc, amit chardonnay egészít ki, a fennmaradó hányadon pedig az olaszrizling, a viognier és a sauvignon blanc osztozik. E rendhagyó házasítás eredménye a 2009-as évjáratú Hemina! A fajtaösszetételnél a stabil alapot a két burgundi fajta adja, míg a további három fajta egyfajta fűszer a házasításban. A viognier az érett, aszalt kajszibarackra emlékeztető tónusával, a (túl)érett sauvignon blanc pedig trópusi aromáival járul egyenként a gazdag ízvilághoz. A bor pohárba töltve nagy testről árulkodik, színében aranysárga árnyalatokkal. Illatában egyszerre van jelen a hordós erjedés-érlelés mogyorós-vaníliás vonala és az alkalmazott fajtákból eredő banános-ananászos világ. Ízében a fent említett tropikális gyümölcssor társul a hosszú idejű finomseprőn tartás adta krémes érzettel. Jól érlelhető, komoly bor, amelyet főételek mellé ajánlunk a sült húsoktól a grillezett zöldséges fogásokig.

Érlelési információk

6 hónapig, másod- és harmadtöltésű 500-literes magyar hordóban érett a bor, majd 2 hónap palackos érlelés a piacra kerülés előtt.

Pinceidő

2011-2015

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!