A pincészet borbemutatása
Pincészetünkben a friss, üde tételek mellett a nagytestű fehérborokra is szeretnénk komoly hangsúlyt fektetni. Ehhez a típushoz szolgáltat alapanyagot az utóbbi években telepített és mára termőre fordult ültetvényeinkből a pinot blanc, a viognier és az olaszrizling. Ezeket a fajtákat egészíti ki a 2009-es évjáratban a sauvignon blanc és a chardonnay-ültetvényünk felújítás előtti utolsó termése. A felsorolt fajták alkalmasak arra, hogy a szőlőt a technológiai borkészítés szabályain túl tovább hagyjuk a tőkén és biológiai érésben szüreteljük. Az így szüretelt szőlőt egészfürtben préseljük, majd 500 literes tölgyfahordóban erjesztjük. 8-10 hónapos érlelés után kerülhet sor a házasítást alkotó fajták kiválasztására és egymáshoz viszonyított arányuk meghatározására. A 2009-as évjárat esetében az alapfajta mintegy fele a pinot blanc, amit chardonnay egészít ki, a fennmaradó hányadon pedig az olaszrizling, a viognier és a sauvignon blanc osztozik. E rendhagyó házasítás eredménye a 2009-as évjáratú Hemina! A fajtaösszetételnél a stabil alapot a két burgundi fajta adja, míg a további három fajta egyfajta fűszer a házasításban. A viognier az érett, aszalt kajszibarackra emlékeztető tónusával, a (túl)érett sauvignon blanc pedig trópusi aromáival járul egyenként a gazdag ízvilághoz. A bor pohárba töltve nagy testről árulkodik, színében aranysárga árnyalatokkal. Illatában egyszerre van jelen a hordós erjedés-érlelés mogyorós-vaníliás vonala és az alkalmazott fajtákból eredő banános-ananászos világ. Ízében a fent említett tropikális gyümölcssor társul a hosszú idejű finomseprőn tartás adta krémes érzettel. Jól érlelhető, komoly bor, amelyet főételek mellé ajánlunk a sült húsoktól a grillezett zöldséges fogásokig.
Érlelési információk6 hónapig, másod- és harmadtöltésű 500-literes magyar hordóban érett a bor, majd 2 hónap palackos érlelés a piacra kerülés előtt. |
Pinceidő2011-2015 |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.