A pincészet borbemutatása
A Tricollis megnevezés Pannonhalma három dombjára vagy „hármasdombjára” utal, amelyekre a Pannonhalmi Főapátság, a Millenniumi Emlékmű és a Boldogasszony-kápolna épült. A hármasság a szőlészeti-borászati koncepcióban is felfedezhető, mivel három különböző szőlőterületről származó háromféle szőlő adja a bor alapanyagát. Olyan fehérbor, amely felvonultatja a borvidék legjellemzőbb fajtáit: alapja az olaszrizling, amit rajnai rizling egészít ki. Ezt a jó savszerkezetű bort színesíti a tramini. Az elkészült bor üde halványzöld színű. Illata élénk és tiszta. A rizlingekre jellemző citrusos illatok mellé társul a tramini virágos és trópusi gyümölcsös aromakészlete. Ízében – illatjegyeivel párhuzamban – leginkább fehér húsú gyümölcsök dominálnak.
Érlelési információkReduktív feldolgozás. |
Pinceidő2014-2015 |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.