A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Prior

Prior, 2015

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13,1 %
 • Palackmennyiség

  12.000
 • Ár

  3750 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling
 • Értékelésünk

Véleményünk szerint

Színe citrom, illata visszafogott. Szagolva citrusokat, fehér virágokat érezhetünk ki belőle. A kortyban kicsi szénsav, visszafogott aromatika. Nyári alma, fehér húsú őszibarack, mandulás kesernye és zöldfűszerek (kakukkfű, majoranna). Kitölti a szájat, kerek, jelentős, harsány savtartalma érezhető (6,2 gramm), szép savak, pici maradékcukor teszi kerekké (5,6 gramm). Citrusos cukorka összhatás, finom ásványos érzet vonul a végig a kortyon. Tiszta, könnyen fogyasztható darab, strukturált.

A kóstolás dátuma: 2016-09-19

A pincészet borbemutatása

Az évjárat rajnai rizling termésének legszebb tételeit választottuk e bor készítéséhez. A szüret több menetben történt a legértékesebb, legszebb fürtök feldolgozása érdekében. A gondos feldolgozást követő erjesztés alacsony hőmérsékleten mintegy 30 napig tartályban történt, hogy a mustot jellemző kristálytiszta szerkezet a borba öröklődhessen. A palackozás 2016 májusában történt. A bort páratlan tisztaság jellemzi. Illatban a fajtára jellemző citrusfélék köszönnek be – annak azonban nem ”zöld” tónusai, hanem sokkal inkább beérett mediterrán megfelelői, főként mandarinnal, érett naranccsal. A bor kristályos tisztaságot mutat s mindemellett savai nem élesek, sokkal inkább szélesek. Stabil alapot nyújtva lesznek zálogai a hosszú érlelésnek és a mentás gyümölcsjegyek őrzésének. A vastag gerincet ugyanakkor szépen egyensúlyozza a néhány grammnyi maradékcukor. Borunk egyszerre fogyasztható a friss tónusok rizlingváltozatának bemutatására, valamint a hosszú érlelés jegyében a ”NAGY” rizlingbor várományosaként. Fehérbor-választékunkban ezzel a borral találtuk meg azt, ami az első helyet vívta ki az egyenlően fontos fajták között. E borunk mutatja be leginkább a Pannonhalmi Borvidéket mint terroirt. Egyszerre fajtajelleges és mértékadó PANNON BOR!

Érlelési információk

Reduktív.

Pinceidő

2017-ig

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!