A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Prior

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2015

Véleményünk szerint

Színe citrom, illata visszafogott. Szagolva citrusokat, fehér virágokat érezhetünk ki belőle. A kortyban kicsi szénsav, visszafogott aromatika. Nyári alma, fehér húsú őszibarack, mandulás kesernye és zöldfűszerek (kakukkfű, majoranna). Kitölti a szájat, kerek, jelentős, harsány savtartalma érezhető (6,2 gramm), szép savak, pici maradékcukor teszi kerekké (5,6 gramm). Citrusos cukorka összhatás, finom ásványos érzet vonul a végig a kortyon. Tiszta, könnyen fogyasztható darab, strukturált.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2016-09-19

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13,1 %
 • Palackmennyiség

  12.000
 • Ár

  3750 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Az évjárat rajnai rizling termésének legszebb tételeit választottuk e bor készítéséhez. A szüret több menetben történt a legértékesebb, legszebb fürtök feldolgozása érdekében. A gondos feldolgozást követő erjesztés alacsony hőmérsékleten mintegy 30 napig tartályban történt, hogy a mustot jellemző kristálytiszta szerkezet a borba öröklődhessen. A palackozás 2016 májusában történt. A bort páratlan tisztaság jellemzi. Illatban a fajtára jellemző citrusfélék köszönnek be – annak azonban nem ”zöld” tónusai, hanem sokkal inkább beérett mediterrán megfelelői, főként mandarinnal, érett naranccsal. A bor kristályos tisztaságot mutat s mindemellett savai nem élesek, sokkal inkább szélesek. Stabil alapot nyújtva lesznek zálogai a hosszú érlelésnek és a mentás gyümölcsjegyek őrzésének. A vastag gerincet ugyanakkor szépen egyensúlyozza a néhány grammnyi maradékcukor. Borunk egyszerre fogyasztható a friss tónusok rizlingváltozatának bemutatására, valamint a hosszú érlelés jegyében a ”NAGY” rizlingbor várományosaként. Fehérbor-választékunkban ezzel a borral találtuk meg azt, ami az első helyet vívta ki az egyenlően fontos fajták között. E borunk mutatja be leginkább a Pannonhalmi Borvidéket mint terroirt. Egyszerre fajtajelleges és mértékadó PANNON BOR!

Érlelési információk

Reduktív.

Pinceidő

2017-ig

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!