A pincészet borbemutatása
A régió mély hagyományokkal rendelkező fajtáinak egyike, amely a borvidéken a legnagyobb területtel bír. Telepítésekor a nagyüzemi gazdálkodást megelőző idők fajtaváltozatait (klónjait) hoztuk vissza újra. Bora aromagazdag, friss, finom, hosszú és összetett. Sokarcú bor, amely méltó módon próbálja visszaszerezni a szőlőfajta távolabbi évtizedekkel korábban kivívott elismertségét.
Érlelési információkSzüret: szeptember 21-25., kézi. A beérkezett szőlőt bogyózás-zúzás után a présbe juttattuk. A must ülepítés után acéltartályban erjedt. A komplexitás érdekében rövid ideig finomseprőn tartottuk. |
Pinceidőazonnal fogyasztandó |
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.