A pincészet borbemutatása
A 2006-os esztendő különösen fontos a Pinot Noir szempontjából a Pincészetünk számára. Mindhárom e fajtát tartalmazó dűlőnk termőre fordult, így szélesítve alapanyag-bázisunkat. Széldomb, Tavaszó és Babszökő nevű dűlőink egyaránt magas mésztartalmú területek, fekvésükből adódóan azonban a rajtuk található szőlők különböző érési periódusban vannak adott időpontokban. Filozófiánk szerint ezt az adottságot használjuk ki különböző technológiákkal ötvözve arra, hogy igazán sokarcú, egyedi, a borvidékre jellemző Pinot Noirt készítsünk. Mindehhez segítségünkre volt a 2006-os ragyogó évjárat, amely gyönyörűen beérlelte a fajtát. A bort mély ”burgundi-vörös” szín, pohárba töltve érett késői cseresznye illata jellemzi. Szánkhoz emelve meleg bársonyossággal találkozunk, ahol a finom tannin elegáns testet ad a bornak. Hosszú bor. Ízképleteit leginkább az érett meggy és málna ízei határozzák meg. A bor szerkezete hosszú érlelhetőséget biztosít. 17-19 oC hőmérsékleten érdemes fogyasztani, a dekantálást pedig szélesebb illat-íz-spektrummal hálálja meg. Különösen barnahúsokhoz, elsősorban kacsa- és bárányételekhez ajánljuk.
Érlelési információkKisfahordós érlelés |
Hol vásárolható meg
megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.
