A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Tricollis Cuvée (fehér)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tricollis Cuvée (fehér) 2008

Véleményünk szerint

Akár egy jól irányzott golflövés. A halványsárga színű bor illatából különböző gyümölcsaromák villannak elő, hol zöldalmát fedezünk fel, hol őszibarackot, hol grapefruitot. Kortyoláskor érezzük, kiegyensúlyozott, elegáns savgerinccel bíró borral van dolgunk, amely természetes, üde megjelenésével hódít. Hallgassuk fogyasztása közben Paco de Lucia gitármuzsikáját, és tálaljunk mellé apró rákokból és egyéb tengeri finomságokból készített tésztát.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-07-22

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  70000
 • Ár

  1440 Ft
 • Fajtaösszetétel

  rajnai rizling: 40%
  olaszrizling: 40%
  fűszeres tramini: 20%
  + egy kis sauvignon blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Pannonhalmi Tricollis Cuvée az Apátsági Pincészet első házasítása, amely immáron a hatodik évjáratban készül. Olyan fehérbor, amely felvonultatja a borvidék legjellemzőbb fajtáit. Alapja az olaszrizling, amit rajnai rizling egészít ki. Ezt a jó savszerkezetű alapbort színesíti a fűszeres tramini. A 2008-as évben elszenvedett jégkár azonban felülírta az elmúlt 5 év megszokott házasítási gyakorlatát. Oly mértékben csökkent a tramini bormennyisége, hogy azt más szőlővel kellett helyettesíteni a házasításban: a választás a sauvignon blanc fajtára esett. Palackba töltött borunk hűen tükrözi a 2008-as évjáratot. A kiegyenlített hőmérsékletű vegetáció friss, gazdag savszerkezetet adott a bornak. Az elkészült bor üde halványzöld színű. Illata élénk, tartós és tiszta. A rizlingekre jellemző citrusos illatok mellé társul a sauvignon zöldalmától egresig terjedő készlete. Ízében - illatjegyeivel párhuzamban - leginkább fehérhúsú gyümölcsök dominálnak. Izgalmas aperitif, beszélgetések kísérője, de szépen helyt áll zöldséges köretekhez, illetve sült és főtt fehérhúsokhoz egyaránt.

Érlelési információk

Reduktív módon készült.

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!