A pincészet borbemutatása
A 2007-es évjáratból új termékkel bővül az Apátsági Pincészet szortimentje: vörösborunk a már ismert Tricollis néven kerül a boltok polcaira! A szőlőalapanyagot HÁROM dűlő - Széldomb-Tavaszó-Babszökő - szolgáltatja. E három ültetvény a termőterülete merlot, pinot noir és cabernet franc fajtáinknak. Az érett termést a fajták eltérő igényeinek megfelelő szüreti időpontban szedtük. Az erjedés acéltartályban zajlott mintegy háromhetes héjontartással. A préselést követő almasavbontás és az ezután következő, 8-11 hónapig tartó érlelés másodtöltésű barrique-típusú hordókban történt. Ez idő alatt vált italunk rubinszínű zamatos vörösborrá, amelyben a pinot noir mellett a merlot dominál, míg a bor gerincét alkotó fajtákat szépen egészíti ki a cabernet franc. A bor cseresznyés, ribizlis illatvilágát a kisfahordós érlelés finom fahéjas fűszerei teszik teljessé. Lágy tannintartalma közepes testet kölcsönöz a házasításnak, amely igazán jóivásúvá teszi azt. Borunk jellege elsősorban sültekhez, raguhoz, sajtokhoz teszi magát ajánlhatóvá, fogyasztási hőmérsékletként pedig a 16-18 fokot javasoljuk.
Érlelési információkKisfahordós érlelés |
Hol vásárolható meg
megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.