A pincészet borbemutatása
A Kakas Rosé címkéjén idén is büszkén feszíthet a tarajos, hisz olyan lett, amilyennek szeretjük: szép egzotikus-virágos illattal nyit, lecsengése málnacukorkára (a régi-régi pehelycukorra gondolunk) emlékeztet. Igazi "rózsaszín karakter", elegáns, légies, üde szomjoltó.
Érlelési információkA rozénak kiválasztott területekről szüretelt szőlőt héjon áztatás nélkül, egész fürtben préseltük, így szép tiszta mustot kaptunk, és ennek köszönhető a bor világos, rózsaszínes tónusa is. Hűtött tartályokban (16 és 20 fokon) történt az erjesztés és később a tárolás is, hogy a bor természetes szén-dioxid-tartalmát megőrizzük, ami sokkal finomabb, kellemesebb savérzetet ad, mint a mesterségesen hozzáadott CO2. Palackozva 2013. októberétől. |
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.