A pincészet borbemutatása
Színe a halványtól az élénkaranyig terjed. Illatában és ízében fiatalon vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök (őszibarack, citrusok, trópusi jegyek), valamint mandula és egzotikus fűszerek felfedezésére csábít. A Disznókő Tokaji Édes Szamorodni idővel a méz és az aszalt gyümölcsök illatjegyeit is felveszi, miközben már kezdetben is finom, de ropogós savai mintegy megszelídülnek. A finesz és az egyensúly bora. A hordós és a palackos érlelés egyensúlyt és komplexitást biztosít a bornak, és a gyümölcsösséggel karöltve számos ételpárosításra ihlet. Nagyszerű aperitif. Társaságában remekül érzi magát a libamáj. Tejszínes szószokkal vagy citrommal tálalt tengeri halak, gyümölcsökkel készült kacsahúsételek és enyhén fűszeres fogások mellé ajánljuk. 1413 az az év, amikor a Disznókőt először említik hivatalos források. A forrásra, ami a Zemplén vármegyei nemes Fügedy Pál hagyatéki perének záró dokumentuma, Nagy Kornél történész hívta fel a figyelmünket 2012 nyarán. Javasolta, hogy 2013-ban rendezzünk egy 600 éves születésnapot. Erre nem került sor, de e jeles dátumot adtuk névként a terméksorunkban megújítani kívánt Édes Szamorodninak, mely kizárólag a Disznókő Szőlőbirtokon termett, nemesen rothadt és kézzel válogatott furmint szőlőből készült.
Érlelési információkAz egyéves tölgyfa hordós érlelést követően 2014 júniusában palackozták. |
Hol vásárolható meg
Duty Free reptér, Disznókő, éttermek (Fricska, La Perle Noir)
Disznókő Szőlőbirtok bemutatása
A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.