A pincészet borbemutatása
A tokaji Verebes- és Melegoldal-dűlőkből származik az alapanyag. A Verebes keleti fekvésű, talaja 10-15 m vastag lösz. Széljárta, szellős ültetvény. Kora 40-50 év. Művelésmódja teraszos, alacsony kordonos művelés. A Melegoldal délkeleti fekvésű, szintén löszös, de agyagosabb. A mellette lévő erdő miatt klímája nyáron is kiegyenlített, nem túl forró. A művelésmódja 2x1 m-es térállású alacsony kordon. Itt régi szőlőkből (80 évesnél idősebb) szedett hárslevelű fajtákból készült oltványok kerültek elültetésre 2005-ben. A szüret október legvégén történt. Zúzást és bogyózást követően 3-4 órás áztatás után préseltük, majd ülepítés után erjesztésre 3 éves szerednyei hordóba fejtettük a mustot. Az erjedés spontán történt, a bort december elején fejtettük le, ezt követően már nem került vissza a hordókba. Palackozásra májusban került sor.
Érlelési információkA bor tölgyfa hordóban erjedt, majd tartályban érlelődött három hónapon keresztül. |
Pinceidő2-3 év |
Hol vásárolható meg
A pincészetnél: Tokaj, Hajdú köz 11.
Paulay Borház bemutatása
A Paulay Borház és Vendégház, mely Paulay Ede szülőháza, e neves személyről kapta a nevét, aki a Nemzeti Színház igazgatója volt 1878-tól élete végéig. Az épület 2011-es felújítása után nyitotta meg kapuit a borkedvelők és az ide látogatók előtt. A családi vállakozás egyenlőre 1,5 ha szőlőt művel a tokaji Verebes, Melegoldal és Nyesti dűlőkben. A jelenleg termeszthető fajták mellett kísérletezünk a filoxéravész előtt Hegyalján is honos régi szőlőfajtákkal is. A dűlőtúrák és a borkóstolók a házigazdák irányítása mellett történnek.