A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaji Hárslevelű

Paulay Borház Tokaji Hárslevelű 2011

Véleményünk szerint

A bor illatát almára, birsre, körtére, mazsolára emlékeztető jegyek töltik ki. A kortyot is a telt, érett ízek vezetik, benne sárgadinnyét, virágokat, mézet fedezünk fel. A savak nem lépnek az előtérbe, de támogató funkcióban érezhető a jelenlétük; a kompozíciót inkább a bor édessége és a gyümölcsös aromák adta teltség építi fel. A test és az alkoholtartalom közepes. A lecsengésében vaníliás és más fűszeres ízek tűnnek fel.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-04-22

  • Típus

    Félédes
  • Borvidék

    Tokaj
  • Alkohol %

    12.0 %
  • Palackmennyiség

    480
  • Ár

    2100 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% hárslevelű

A pincészet borbemutatása

A tokaji Verebes- és Melegoldal-dűlőkből származik az alapanyag. A Verebes keleti fekvésű, talaja 10-15 m vastag lösz. Széljárta, szellős ültetvény. Kora 40-50 év. Művelésmódja teraszos, alacsony kordonos művelés. A Melegoldal délkeleti fekvésű, szintén löszös, de agyagosabb. A mellette lévő erdő miatt klímája nyáron is kiegyenlített, nem túl forró. A művelésmódja 2x1 m-es térállású alacsony kordon. Itt régi szőlőkből (80 évesnél idősebb) szedett hárslevelű fajtákból készült oltványok kerültek elültetésre 2005-ben. A szüret október legvégén történt. Zúzást és bogyózást követően 3-4 órás áztatás után préseltük, majd ülepítés után erjesztésre 3 éves szerednyei hordóba fejtettük a mustot. Az erjedés spontán történt, a bort december elején fejtettük le, ezt követően már nem került vissza a hordókba. Palackozásra májusban került sor.

Érlelési információk

A bor tölgyfa hordóban erjedt, majd tartályban érlelődött három hónapon keresztül.

Pinceidő

2-3 év

Hol vásárolható meg

A pincészetnél: Tokaj, Hajdú köz 11.

Paulay Borház bemutatása

A Paulay Borház és Vendégház, mely Paulay Ede szülőháza, e neves személyről kapta a nevét, aki a Nemzeti Színház igazgatója volt 1878-tól élete végéig. Az épület 2011-es felújítása után nyitotta meg kapuit a borkedvelők és az ide látogatók előtt. A családi vállakozás egyenlőre 1,5 ha szőlőt művel a tokaji Verebes, Melegoldal és Nyesti dűlőkben. A jelenleg termeszthető fajták mellett kísérletezünk a filoxéravész előtt Hegyalján is honos régi szőlőfajtákkal is. A dűlőtúrák és a borkóstolók a házigazdák irányítása mellett történnek.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!