A pincészet borbemutatása
Az Ördög helyi fajtákra hangolt házasítás, amely a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatja meg. Lendületét, élénkségét a zweigelt, a kékfrankos és a kadarka adja, amelyhez a merlot szolgál alapul. Magával ragadó, intenzív illatát az érett bogyós gyümölcsök jegyei uralják (szeder, málna, fekete ribizli, meggy). Ízben is a húsos gyümölcsösséget hozza, bársonyos fűszerességgel (csokoládé, puncs) kísérve. A hordós érlelés teszi igazi ördöggé!
Érlelési információkAz egyes szőlőfajtákat külön dolgoztuk fel és külön vinifikáltuk. A kadarka, kékfrankos és zweigelt erjesztése hasonló módon - rövidebb héjon tartással - történt, míg a merlot intenzívebb extrakciót kapott. A borok érlelése idősebb barrique hordókban (40%) és ászokhordókban (60%) történt. A hordók zempléni és mecseki tölgyből készültek. A bort 20 hónap után palackoztuk. |
PinceidőHosszú palackérlelést nem igényel, fiatalon is szép arcát mutatja. |
Hol vásárolható meg
In Vino Veritas Borkereskedés, Ezerjó Borkereskedés
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.