Andalúzia
2011-01-11 | Tóth AdriennAndalúzia Spanyolország, és egyben a kontinens legdélibb csücske, és az ország második legnagyobb autonóm tartománya. Földrajzi szempontból változatos, hiszen a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól eljuthatunk a Costa del Sol homokos tengerpartjáig. Az ínyencek számára jól ismert tapasok és sherry-k mellett ez a vidék lovairól és bikaviadalairól híres.
Az andalúz gasztronómia mai formáját ugyanúgy a történelem alakította ki, ahogy városainak képét is. Az ételekben, italokban is összeadódnak az itt élt népek hagyományai. Míg a rómaiak a bort és az olajbogyót ismertették meg a helyiekkel, addig az arabok főzési technikákkal, fűszerekkel, citrusfélékkel, mandulával és édességekkel gazdagították az andalúz asztalokat. A zsidó hagyománynak megfelelően pedig ma is gyakran párosítanak citrusokat halakkal Spanyolország e csücskében. Végül ide tartozik még az Újvilág hatása is, ahonnan a hódítást követően a chili és a csokoládé érkezett Andalúziába.
Spanyolország nemzetközi sikere valószínűleg részben abban áll, hogy folyamatosan igyekszik az aktuális fogyasztói ízlésnek megfelelő borokat készíteni. Ennek a célkitűzésnek része például az is, hogy Andalúzia erősített borokat termő vidékeiről egyre-másra kerülnek elő a hagyományos borok is. Így például Huelva tartományban a Bodega Privilegio del Condado töltött be jelentős szerepet abba, hogy a helyi zulema szőlőfajtába új életet leheljen. Az így elkészített fehérboroktól jobb piaci szereplést várnak, mint az erősített boroktól.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!