A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borakadémikus

2015-11-02 | Vinoport


Kik azok a borakadémikusok? Akik a WSET képzés csúcsán állnak.


Magyarországon a WSET (Wine and Spirit Education Trust) három szintjén folyik borszakmai oktatás, a 4. szint, azaz a diplomakurzus azonban Európában csak néhány képzési központban érhető el: Londonban, illetve Ausztriában, a ruszti Weinakademie Österreich (Osztrák Borakadémia) nyújtotta keretek között.

 

Az Osztrák Borakadémia, ahol 1991 óta folyik képzés, és azóta már a kontinens legnagyobb ilyen továbbképzési intézményének számít, a londoni tananyagot megtoldotta egy további tanegységgel. Így azok a hallgatók, akik megvédik disszertációjukat, elnyerik a Weinakademiker címet is.

 

 

A végzettséget 2015 októberéig bűvös négy betű jelezte: AIWS (Associate Member of the Institute of Wines and Spirits). Akkor Dip WSET-re változtatták a végzettség elnevezését.

 

Magyarországon dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium egyik alapítója, mai igazgatója és vezető lektora volt az első, aki „borakadémikus” lett. Magyarországon, hogy véletlenül se lehessen összekeverni a Magyar Bor Akadémia tagjaival a Londonban vagy Ruszton végzetteket, a „nemzetközi borakadémikus” cím kezdett elterjedni.

 

Az Osztrák Borakadémiáról a kezdetektől immáron több mint 600 Weinakademiker került ki, ők egyben tagjai a Club der Weinakademikernek, egy afféle alumni intézménynek. A képzés nem csak Ausztriában folyik, hanem Németországban (Geiseinheim), Svájcban (Wädenswill) és most már Dél-Tirolban is. Ahol nagyobb számban élnek klubtagok, rendszeresen találkoznak, utazásokat, közös tematikus kóstolókat szerveznek, s e rendezvényeket a klub is támogatja.

 

Mivel 2011-től immáron angol nyelven is folyik oktatás, Európa egyre több országából érkeznek hallgatók a diplomakurzusra. 

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!