Calamarata, canneloni, canneroni, cannolocchi
2016-08-21 | VinoportHagyományos olasz tésztafélék, mindannyian üreges, hosszúkás alakúak, de más és más feltétekhez ajánlottak.
A calamarata vastag, gyürü alakú, viszonylag nagy tészta (kb. 2 centi átmérőjü, 2 centi széles) Campania régióból. Nevét a tintahalról kapta, hiszen formája éppen olyan, mint a felkarikázott tintahalfalatoké. A tésztát gyakran tintahal tintával színezik, hogy így is emlékeztessen névadójára. Mondanunk sem kell, hogy tenger gyümölcseihez kiváló.
A cannelloni szintén hagyományos olasz tésztaféle, lényegében a fenti hosszabb (mintegy 10 centis) változata, azonos átmérővel. Tölteléke lehet hús, zöldség, ricotta, megtöltve sütőben sütik, paradicsomszósszal vagy besamellel öntik le, sajttal tálalják.
A canneroni hossza kb. mint a calamarata hossza, 2 centi, átmérője viszont jóval kisebb, kb. 1 centi. Húshoz vagy paradicsomszószhoz, esetleg levesbetétként ajánlott.
A cannolocchi tésztafélével viszonylag ritkán találkozunk. Hossza és átmérője mint a canneronié, viszont külseje hullámos, csigavonalas. Felhasználása változatos lehet.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!