A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

ESCA gomba

2009-01-09 | Tóth AdriennAz ESCA nevű gombabetegség komoly pusztításokat vitt végbe Dél-Franciaország borvidékein. Leginkább Bordeaux, Gascony és Charente vidékeit lepte meg a nagyfokú fertőzés. A köznapian „szőlőráknak” is nevezett betegség a növény fás részeit támadja meg, így az egyik legnehezebben kezelhető szőlőbetegségek közé tartozik.

Bár Franciaország teljes területéről érkeztek jelentések – így panaszkodnak Champagne termelői is –, a leggyakrabban mégis a dél-keleti vidékeken emlegetik a gombát. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy ezeken a területeken nagyon gyakori a gépi szüretelés, ami nagyfokú sérülést jelent a növényeknek, így nagyobb támadási felületet és könnyebb fertőzési útvonalat biztosít az ESCA-nak. Ehhez járul még hozzá, hogy az itteni alacsony szőlő-felvásárlási árak miatt a termelők nem engedhetik meg maguknak a legújabb gépek használatát. A másod- vagy harmadgenerációs szüretelőgépek pedig összehasonlíthatóan nagyobb károkat okoznak, mint a legújabb típusok.

Sok helyen segély formájában az államtól várnak segítséget a termelők, akik nyilatkozataik szerint nem sokat tehetnek a betegség ellen, mivel annak hatásos ellenszerét 1991-ben egészségre káros volta miatt betiltották.

Nemzetközi szakemberek ezzel szemben úgy nyilatkoznak, hogy Európán túl az összes nemzetközi borvidéken régóta ismerik már a betegséget. Ők sem tagadják, hogy kúrálása meglehetősen nehéz, de véleményük szerint amennyiben valaki nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ebben az esetben a drasztikus problémák elkerülhetők.

 

 


Címkék

esca esca gomba

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!