A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Éttermi borfogyasztás

2008-02-01 | Tóth AdriennAz éttermi borkóstolásnak megvannak a lépései. Miután kiválasztottuk a nedűt, megkapjuk a poharainkat és a sommelier (vagy a felszolgáló) kihozza a bort. A borfelszolgálás szertartás, show, protokoll egyes helyeken kis sznobizmussal fűszerezve. De mik a lépések? Vendégként mi a teendőnk? Na fussuk ezt át gyorsan! Nehogy zavarba jöjjünk!

No, először is megérkezik a bor. Az italt a sommelier bemutatja annak, akitől a rendelést felvette, megemlíti az évjáratot, terroirt és a termelőt. A bort balról fogja bemutatni, kivételt képeznek azok az esetek, amikor ehhez egy kedves vendégen kéne átmászni vagy egy kenguruugrással a vendég mögötti párkányra esetleg egy virág állványra kellene pattanni.

Tehát megnéztük a bort, örülünk. A sommelier elkezdi bontani és tölt a saját kis poharába, megszagolja a dugót, megkóstolja a bort.

A dugót le fogja tenni elénk (kivétel a csavarzáras kupakot, meg sokan a műanyagot sem adják oda, mert rusnya szegény). Amikor előttünk van a dugó, mi is megszagolhatjuk, megnézegethetjük. Egyes parafa dugók különösen szépek lehetnek. Ha a bort a sommelier dugósnak ítéli, azonnal sarkon fordul és hoz egy másik palackot, de ha nekünk nem tetszik az illata, nyugodtan szóljunk.

Ezt követően kerül sor a bor betöltésére. Először az kóstol, aki a bort rendelte. Meglötyögteti a pohárban, beleszagol, kóstol, majd jelzi, hogy tetszik neki. Persze ennél a résznél sokan megcsillogtatják színészi képességeiket. Nagyon komolyan tettetik a szakértőt. Aranyos, de fölösleges, aki ért hozzá az rögtön látja, hogy profival van-e dolga vagy sem. Maximum a partnerünket nyűgözhetjük le, de azért még Oscar díjra sem jelölnek érte. Elég, ha az asztalon leírunk pár kört a pohár talpával (ettől a mozdulattól a kehelyben körbejár a bor), megszagoljuk és kóstolunk.

Nem szégyen, ha a beállított hőmérsékletnél alacsonyabban szeretnénk fogyasztani, nyugodtan jelezzünk a felszolgálónak. Ha túl hideg az ital, a kelyhet melengethetjük kis tenyerünkkel.

Fölöslegesen ne dekantáltassunk, nem minden bornak tesz jót. Ha tényleg szükséges, ezt maguktól megteszik az étteremben (remélhetőleg).

Jó tudni, hogy a felszolgáló először a hölgyeknek tölt (ott is először az idősebbeknek, de itt a kisebb tévedés megengedett és elnézendő). Tisztelt Uraim, legyenek szívesek nem kapálózni, hogy épp szomjan akarnak halni és Önök is kérnek bort, amíg akár egy hölgy pohara is üres! Sajnos előfordul, hogy követelőznek egyes urak, hogy márpedig ők is kérnek bort. Ladies first, és ezt ne feledjük, mert egy üzleti vacsorán még kellemetlen lehet.

Főleg a négy fő fölötti asztaloknál fordul elő, hogy a vendégek kicsit eltologatják a poharaikat. Néha szegény szomszéd poharát ragadják meg. Honnan tudjuk, melyik a poharunk? Nos a poharakat jobbról a késhez igazítva kezdik el felsorakoztatni ívesen vagy rombusz alakban. Tehát az általános szabály, az a mi pohárkötegünk, amelyik legközelebb van a késhez.

A lényeg, hogy legyünk természetesek, nyugodtan kérdezzünk, beszélgessünk. A sommelier-ek nagyon szeretnek a borról mesélni. Nem kell megjátszanunk magunkat, hallgassunk a szakértőre, nem akar ő rosszat.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!