A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Japán whisky

2015-11-16 | Vinoport


Japán whiskykultúrája skót hagyományokból táplálkozik, mára mégis saját jellegzetességei is kialakultak.


 

Jellemző, hogy egy japán lepárló sokkal több típusú párlatot készít rendszeresen, mint egy skót. Rendszerint blendeket is készítenek, amelyeket aztán ugyanannyira megbecsülnek, mint a single maltokat.

 

Ízvilág szempontjából a japán whiskyk könnyebbek, illatosabbak, virágosabbak, gyümölcsösebbek. Ezek a gyártási folyamat helyi jellegzetességeiből adódnak. A japán lepárlókban a malátát jóval kevésbé szokás erős tőzegfüstön szárítani, semmiképp se várjuk tehát monjduk egy Laphroaig jellemzőit. Más a lepárlás is, főleg Japán magasabban fekvő részein. Az alacsonyabb légnyomás miatt más az egyes komponensek forráspontja, így a párlatban több könnyed ízt adó elem marad, mint Skóciában. Végül, de nem utolsó sorban néhány japán lepárlóban még él a gyakorlat, hogy a whiskyt nem faszénen vagy egyéb szűrőn, hanem bambuszból készült eszközökön szűrik, ez is a könnyebb ízeknek kedvez.

 

Az utolsó jelentős különbség az érlelésből adódik: a japánok a mindenütt jelen lévő bourbonos mellett továbbra is előszeretettel használnak nagyobb arányban likőrboros (portói, sherry, madeira) hordókat, illetve az érlelés utolsó fázisára a japán mizunara tölgyből készült hordókat. Ez egy puha, porózus, sérülékeny faanyag, ami vanília, kókusz és fűszeraromákat ad.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!