Terra Hungarica
2012-07-02 | Tóth AdriennA Terra Hungarica nem pusztán egy újabb érdekes kóstoló, hanem egyúttal közös állásfoglalás egy szőlészeti és borászati szemléletmódról. Az alapelvek első pontja az eredetiség,amelyet azon keresztül szavatol a rendszer, hogy vállalja, hogy annak tagjai kizárólag a saját borvidékükről származó szőlőből készítenek bort, és azt a borvidék határain kívül csak palackozott formában értékesítik.
A szőlőgazdálkodás tekintetében a természet- és tájhű gazdálkodást a felszívódó gyom- és rovarirtó szerektől, a műtrágyától illetve a gépi szüretelő eszközöktől való tartózkodás formájában valósítják meg.
A pincében is hasonló módon, a hozzáadott anyagok kerülése által igyekeznek garantálni a borok természetességét és egyediségét, ennek keretében elzárkóznak az aromákat befolyásoló fajélesztőktől, az enzimektől, a hozzáadott savtól, az aszkorbinsavtól, a tápsóktól, a stabilizáló adalékanyagoktól, a hozzáadott cukortól és tannintól valamint a fa chipstől. A borkészítést nemcsak adalékanyagai, de munkafolyamatai által is áttekintik, és elhatárolódnak a fordított ozmózis, a vákuumos lepárlás és a mesterséges szőlő fagyasztási eljárásoktól.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

Még mindig a bordeaux-i fajták nagy borai izgatják a magyar kóstolók fantáziáját

Generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal érkezik a 13. Borkonferencia

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!