A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Törley József

2008-02-01 | Tóth Adrienn1858. január 10-én született meg Törley József. A bácskai gazdálkodó, Törley Bálint harmadik fia Grazban tanulta ki a pezsgőkészítés csínját-bínját, majd nem kisebb helyen, mint egyenesen Rheimsben, Champagne szívében alapította meg pezsgőházát. Egy alapbor beszerző körútján vetődött el Budafokra, és rögtön felismerte, hogy a hely kivételes adottságokkal rendelkezik, és pont olyan bort lehet az itteni szőlőből készíteni, amely kiváló pezsgő-alapbornak.

Annyira elégedett volt ezzel a felfedezéssel, hogy egy huszáros vágással 1882-ben át is helyezte Budafokra francia pezsgőgyárát gépestül-emberestül. Az új céget Törley József és Társa elnevezéssel jegyezték be a budapesti cégbíróságon 1882. augusztus 1-én.

Az üzem beindult olyannyira, hogy pár éven belül bővítésre szorult, így 1890-ben áthelyezték az Anna utcába – ahol részben ma is működik -, itt egy 20 000 négyzetméter alapterületű pincerendszert alakítottak ki. A gyárat az akkori legmodernebb gépekkel szerelték fel, az európai élmezőnyben is a legkorszerűbbek közé számított. Hazánkban elsőként Törley József vezette be a fagyasztásos seprőtlenítést, de működtek még vagonemelők, gőzgépek, villanymotorok és felvonók is. A gyár termelése 1905-re elérte az évi egymillió palackot.

A Törley József még megérte pincészete huszonötödik évfordulóját, de ezt nem sokkal követően 1907-ben, Belgiumban, egy perforált vakbélgyulladásban hunyt el.

 

 


Címkék

törley józsef

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!