Xarel lo
2009-12-22 | VinoportPenedés területének legtipikusabb fajtája, a cavak alkotója. A xarel-lo mindenféle talajt jól bír, 0 métertől 400 méterig elterjedt szőlőfajta. A xarel-lót pansa blanca néven is emlegetik Spanyolországban és cava készítéshez is használják. Fagyérzékeny, vastag héjú erősen pigmentált bogyókkal. Mindenképp érdemes kivárni, hogy teljesen beérjen, mert így jó karakterű borok készíthetők belőle. Ha teljes érettségben szedik, szép savai ellenére is kereknek hat.
Bora testes, aranyszínű, magas extrakttal. Jól érlelhető új kis tölgyfa hordóban is. Igencsak vegetális, enyhén földes jellegű bort ad, gyümölcsössége visszafogott, viszont jellegzetessége a parázskrumpli és némi dió íz.
Felhasznált irodalom: Mészáros Gabriella és Sánta Zoltán: Bortankönyv - A világ borai, 307. o.
Ha szeretne még olvasni a caváról ide kattintson>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Vievinum: minden, amit az osztrákoktól tanulhatunk
Miért is kellene az embereknek bort innia?
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!