A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Xarel lo

2009-12-22 | Vinoport



 

Penedés területének legtipikusabb fajtája, a cavak alkotója. A xarel-lo mindenféle talajt jól bír, 0 métertől 400 méterig elterjedt szőlőfajtaA xarel-lót pansa blanca néven is emlegetik Spanyolországban és cava készítéshez is használják. Fagyérzékeny, vastag héjú erősen pigmentált bogyókkal. Mindenképp érdemes kivárni, hogy teljesen beérjen, mert így jó karakterű borok készíthetők belőle. Ha teljes érettségben szedik, szép savai ellenére is kereknek hat.

 

Bora testes, aranyszínű, magas extrakttal. Jól érlelhető új kis tölgyfa hordóban is. Igencsak vegetális, enyhén földes jellegű bort ad, gyümölcsössége visszafogott, viszont jellegzetessége a parázskrumpli és némi dió íz.

 

Felhasznált irodalom: Mészáros Gabriella és Sánta Zoltán: Bortankönyv - A világ borai, 307. o.

 

Ha szeretne még olvasni a caváról ide kattintson>>

 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!