A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zinfandel

2016-03-15 | Vinoport


Zinfandel

A szőlőfajta igényli a meleget, de nem viseli jól a forróságot. Vékony héja miatt érzékeny a rothadásos betegségekre.


A fajta jelentőségét az Egyesült Államokban az is bizonyítja, hogy a mennyiségi szempontból abszolút meghatározónak számító Kalifornia ültetvényeinek 10-11%-át ez a fajta borítja. Zinfandelből az 1800-as évek közepe óta készítenek bort Kaliforniában. A kaliforniai szőlőtermő területek 20%-án állítják elő az állam összes zinfandel mennyiségének 80%-át. Ha a mennyiséget figyeljük, az államon belül a legfontosabb termelőnek a San Joaquin, a Stanislaus és a Madera megyék számítanak, ezek azonban elsősorban alacsony kategóriájú borokat állítanak elő.

 

Vannak azonban olyan vidékek Kaliforniában, amelyek prémium zinfandeleikről ismertek. Ide sorolható Amador, a Santa Cruz hegység, Sonoma, és ezen belül különösen a Dry Creek-völgy, San Luis Obispo a Paso Robles alrégiójával, a Napa-völgy, a Russian River-völgy, Mendocino megye és Lodi.

 

A tudósok genetikai párhuzamot bizonyítottak be az olasz csizma sarkában, Pugliában elterjedtnek számító primitivóval. Fontos azonban elmondani: a reláció nem olyan egyszerű, hogy Olaszországból a kivándorlók magukkal vitték a szőlőt az amerikai kontinensre. Ehelyett amerikai és horvát kutatók bebizonyították, hogy mind a primitivo, mind a zinfandel egy közös horvát őstől, a crljenak kaštelanskitől vagy régebbi nevén tribidragtól származik. A jelenlegi kutatások szerint az első vesszők Ausztriából, Albániából vagy Görögországból kerülhettek a tengerentúlra.

 

Bár a zinfandel fajtaborait mi itt Európában leginkább tartalmas, tüzes, száraz vörösborokként ismerjük, az USA-ban e bortípus többszörösét adják el a white zinfandel műfajon belül, ami olcsó, félédes-édes rozét jelent.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!