A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

8 új bor, 8 falat, 8 komment a Tokaj Kereskedőháztól

Ezt egyszer mindenkinek meg kellene kóstolnia

2015-09-08 | Bánlaki D. Stella


8 új bor, 8 falat, 8 komment a Tokaj Kereskedőháztól

A Budavári Borfesztiválon idén nincs vendégország, idén a magyar borok a hangsúlyosak - tudtuk meg a rendezvény nyitókóstolóján, a hétfői Boregyetemen. Ezért adta magát, hogy Tokaj, méghozzá az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház tartson előadást és kóstolót, néhány premiertétellel. 8 új bor, és mindegyikhez egy tökéletesen passzoló étel, illetve egy üzenet a borásztól.


 

Tokaji Sárgamuskotály félszáraz 2014

alk.: 10,57%

cukor: 11 g/l

sav: 5,1 g/l

2015. augusztusában palackozták, készült 110 ezer palack. Illata és íze neutrális, alacsony intenzitású. Halványan virágok, fehér húsú barack, mandula jegyei jelennek meg. A korty kerek, egyensúlyos. A bor tiszta, jó ivású.

 

Falat: Pater, Apátsági zsíros, félkemény, röglyukas sajt

Tehéntejből, legalább 6 hétig érlelt, hozzáadott répalével készül. Ízében ezért a sós mellett édes ízeket is érezhetünk. Jó állagú, karakteres.

 

Áts Károly kommentárja: Ez egy könnyen értelmezhető, mindennapi bor, ezért a maradékcukor tartalma ellenére mindig a sor elejére teszem. Ez egy welcome drink, Tokajba.

Tokaji Dry Cuvée 2014

alk.: 12,77

cukor: 1,8 g/l

sav: 6,2 g/l

2015. szeptember elején palackozva, közel félmillió palack 2014-ből, teljes egészében felvásárolt szőlőből. 53% hárslevelű, 47% furmint, 5% sárgamuskotály. Részben hordóban is érlelt.

Szintén alacsony íz- és illatintenzitású, érdemesebb talán a picit melegebben fogyasztani. Akkor illatában a muskotály, a hárs mézes jegyei jelennek meg, kóstolva halványan citrusok, kevés mandula. 

 

Falat: Olivás, lime-os harcsafalatok madársaláta ágyon

Igazán édes fagyitölcsér alul, a hal nem különösebben ízes. A zöld nagyon sokat dob az egészen. Összességében ropogós, mint egy csípős-édes zöldfűszeres csipsz.

 

Áts Károly kommentárja: Ezeket a szőlőfajtákat sokszor még a magyarok sem értik. Nem állhatunk ott minden palack mellett, hogy elmagyarázzuk a bort, ezért készítünk ilyen jól érthető, egyszerűbb tételeket is.

 

Tokaji Prémium Furmint száraz 2014

alk.: 12,8

cukor: 1,6 g/l

sav: 5,9 g/l

2015. szeptember elején palackozva. Kettős beoltással erjedt, először vadélesztővel. Az almasavbontás részlegesen zajlott, a bor három különböző kádár hordójában is érlelődött.

Tiszta, könnyű, halvány arany szíbnű. Sokkal intenzívebb íz- és illatjegyek, sokrétegű. Termál, nedves erdő, gombák, mellette virágok, csonthájasok orrban és szájban egyaránt. 

 

Falat: Brie sajt

Fehérpenészes, lágy, tehéntejből készült sajt. Kiválóan kiegészítik egymást ezzel a borral, a sajt hagyta érvényesülni az italt.

 

Áts Károly kommentárja: Az előző két bor még nem egészen az, amit szeretnék megmutatni Tokajból, ez viszont már kőkeményen az az út, amit szerintem a borvidéknek járnia kell.

Tokaji Kővágó Furmint száraz 2014

alk.: 12,9

cukor: 0,8 g/l

sav: 5,8 g/l

Frissen palackozva. A Kereskedőház első dűlőszelektált furmintja, kizárólag saját szőlőből. Az előzőhöz hasonló módon készült, de csak egy kádár hordójával találkozott. Palackos érlelésre vár még.

A Kővágó talaja vörösagyagos, alapja riolit tufa. Ebben a dűlőben a Kereskedőháznak három különböző furmint klónja is van, amelyeket külön dolgoz fel és a végén házasít.

A bor karakteres, sós, ásványos. Tiszta, csillogó.

 

Falat: Mangalica sonkabatyu lestyános, fenyőmagos brindzával

Ízorgia. Kakukkfű így még nem szerepelt. Intenzív, a sajt pedig tökéletesen krémes. A sonkához a bor savai épp jók.

 

Áts Károly kommentárja: Ez egy tűzköves, felfokozott furmint. A furmint az a fajta, amely a legjobban képes visszaadni egy dűlő karakterét. Ezzel már talán képesek vagyunk belépni a nagy borok sorába.

 

8 új bor, 8 falat, 8 komment a Tokaj Kereskedőháztól

 

Tokaji Késői Sárgamuskotály édes 2014

alk.: 10,4

cukor: 92 g/l

sav: 6,4 g/l

Frissen palackozva. A szőlő nagyobb része a Szarvas-dűlőből származik, aszúszemeket is felhasználtak a borhoz, de reduktív eljárással készült.

Illata szőlővirág, szőlőlé. Teste alig több a könnyűnél. Ízében élénk szőlőlé, mellette kis ásványosság, pici fűszeresség. Nagyon jó ivású, elegendő savval. Ételekhez jól párosítható.

 

Falat: ementáli sajt

Friss, kellően karakteres, jó állagú.

 

Áts Károly kommentárja: Nem mindig volt így ennél a cégnél, de ma már büszkén állok ki ezekkel a borokkal.

Tokaji Késői Arany édes 2013

alk.: 10,45

cukor: 130 g/l

sav: 6,6 g/l

Furmint, hárslevelű, és egy kevés sárgamuskotály. Botritiszes szemekből is. 200 ezer palackkal készült, a felét már eladták.

Színe mélyarany, teste jelentős. Illata intenzív, nektáros, akác, sárga virágok, érett alma és körte, birs. Kóstolva virágméz, akác, sárga virágok, alma és körte, illetve kajszi. Behízelgő.

 

Falat: Kacsamáj bon-bon édes tésztakosárban, menta pestoval

A kacsamáj itt lágy krém, kellemesen ízes, a falatot azért a ropogós fagyitölcsérszerű kosárka uralja. Nagyon jó rajta a kis zöld.

 

Áts Károly kommentárja: Ez nem fajtabor, ez maga Tokaj. Igazi versenybor, amely jól szerepelt Londonban, Párizsban, Ázsiában is. Már az új felfogásban készült. A feladatunk, hogy ezeket a borokat továbbra is így készítsük, a Késői nem menjen el az aszúk irányába, és tíz év múlva is tűpontosan ezeket az ízeket mutassa.

 

8 új bor, 8 falat, 8 komment a Tokaj Kereskedőháztól

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013

alk.: 11,5

cukor: 145 g/l

sav: 8,3 g/l

2500 hl mennyiségben készült. Elsősorban furmint és muskotály, elenyésző részben kabar és zéta. Az aszúszemeket vásárolták hozzá. Palackos érlelésre vár, 2016 második felében kerül forgalomba.

Illata szép, tiszta, botritiszes. Gombák, csonthéjasok, érett barack, mandula, kis zöldfűszer. Egy jó ivású, frissnek ható aszú, jó egyensúlyban.

 

Falat: Bodzás grillázs bárány gyömbérsör zselével

Megint szuper összhatás. A tésztakosárka remek állagú, nagyon jól eltalált. A bárány íze nem különösebben érezhető, de a dió a tetején elképesztően feldobja. Új élmény, kitart, és ez főleg az állagok, textúrák játéka.

 

Áts Károly kommentárja: Életemben sok aszút készítettem már, de ekkora mennyiségben még soha. Ezt már be lehet mutatni a világnak. Akár húsz év múlva is.

Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013

alk.: 9,5

cukor: 270 g/l

sav: 8,5 g/l

Nagyon sötét, bronz szín, elképesztő tartalom. Szárított kamilla az illatban, amely nagyon összetett, számos rétege van. Az íze tömény, mégis könnyen fogyasztható.  Birs, aszalt barack, mézes pörkölt dió, grillázs - ezt a világon minden embernek meg kellene kóstolnia, legalább egyszer. 

 

Falat: rokfort sajt

tökéletes választás a friss kékpenészes sajt, amely karakteres, sósságával ellensúlyozza az édes bort, penészességével kiemeli a botritisz jegyeit, összességében mégsem nyomja el. A borhoz hasonlóan hosszan megmarad a szájban.

 

Áts Károly kommentárja: Az 5 puttonyos aszú a mindennapok itala, de a dűlőszelektált furmintot vagy a 6 puttonyos aszút csak sátras ünnepeken vegye elő, és közben kapcsolja ki magát az ember.

 

A Boregyetemről szóló tartalmi beszámolót hamarosan publikáljuk.

 

A fotókat Szigetváry Zsolt készítette a Budavári Borfesztivál részére.

 

Az eseményen az ételekért a SZEGA Food felelt.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!