A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A gomolya és a bor

Mit igyunk hozzá?

2012-08-31 | Tóth Adrienn


A téma aktualitását nemcsak az adja, hogy ez a sajttípus kifejezetten jól illik a nyárvégi, ősz eleji időszakhoz, amikor még rengeteg zöldségféle kínálkozik mellé társul, hanem az is, hogy a gomolya kapcsán megszólított Sándor Tamás, a Bükki sajtok készítője épp holnap tart nyílt napot a mónosbéli Malmos tanyán a vidéki gasztronómia jegyében.


Tamástól a következőket tudtuk meg az igazi gomolyáról: „A Kárpát-medencében elődeink a 18. század végéig juhtejből készítették a gomolya ősét. A Felvidéktől a Délvidékig ugyanis a juh volt a fő tejelő állat. Ma már juh-, tehén- és kecsketejből előállított gomolyát is lehet kapni.

Ez a tradicionálisan készített magyar sajtfajta az egész világon egyedülálló abban az esetben, ha pasztörizálatlan, nyers tejből készül, hiszen ilyenkor a teljes tej által valóban magában hordozza a Kárpát-medence mezoklímáját, és ezt ötvözi az egyedi receptúrával. Ez teszi megismételhetetlenné a gomolyát.”

Ha bort keresünk mellé, elsőként magát a fogást kell figyelembe vennünk. A sajthoz a maga naturális formájában szívesen ajánlunk friss, reduktív, vagy ugyan hordóban készített, de jelentős érlelési aromáktól mentes sauvignon blanc-t, olaszrizlinget vagy zöld veltelinit.

Abban az esetben azonban, ha már egy komplett fogás részének tekintjük a gomolyát, a többi hozzávalót is figyelembe kell venni, így például egy csirkesaláta részeként kerülhet mellé chardonnay, paradicsommal, padlizsánnal roston sütve azonban már elképzelhető hozzá egy erősebb rozé, akár siller is.

Elsősorban a tiszta gomolyasajthoz ajánljuk az alábbi három bort:

A gomolya és a bor

Bujdosó Csomó 2011
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A bor virágos, füves, csalános, sőt néhol barackos jegyeket felvonultató illata közepes intenzitással bír. A könnyed korty a savakra, az illatnak megfelelő vegetális aromákra és citrusokra van kihegyezve. Üdítő, friss, komplikációktól mentes korty. Nyáron könnyű hozzá salátát párosítani ropogós zöld levelekből, paradicsomból és hajszálvékony cukkiniszeletekből. Ha valaki tartalmasabbra vágyik, tepertőkrémet kínálhat hozzá. Tovább 

A gomolya és a bor

Egri Királyleányka 2011
Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet

Dús, jó megjelenésű illat jázminnal és más virágokkal, valamint sárga húsú gyümölcsökkel. A savak kapcsán kettős érzet kerít minket hatalmába: egyrészt éles, markáns felvillanás, összességében ugyanakkor mégis lágyabb struktúrájúnak hat a bor. A korty második felében visszatérnek az illat kedves gyümölcsaromái, finoman melengető alkoholérzettel. Zöld fűszerekkel gazdagított omletthez vagy tojásos nokedlihez töltenénk belőle. Tovább 

A gomolya és a bor

Furmint Bistro 2011
Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok

Sárga húsú gyümölcsök – főleg sárgadinnye – erőteljes fellépése érezhető, amikor a pohárba szagolunk. Az intenzív gyümölcsaromák tuttifruttis hangulatukkal a kortyban is visszatérnek. A könnyed testet lendületes, citrusos asszociációkat ébresztő savak kísérik. Egyenes vonalú, kompakt konstrukció, amelyben jól ötvöződik az aromatika által megjelenített érettség és a savak adta frissesség. Tovább 

A nyílt napról érdeklődni lehet a mónosbéli polgármesteri hivatalban (06-36-554-088).

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!