A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kékfrankosra építenek

Interjú Josef Christian Tesch-sel

2014-03-20 | Tóth Adrienn


A kékfrankosra építenek

Osztrák és magyar borászok ültek egy asztalhoz március 11-én Budapesten, a DiVino Bazilika Borbárban, hogy a borturizmus témájával kapcsolatban megosszák egymással tapasztalataikat. Mielőtt azonban elkezdődött volna a kóstoló, mi még készítettünk egy interjút Josef Christian Tesch-sel, a burgenlandi Weingut Tesch borászával, aki 2011-es Blaufränkisch Reserve borát mutatta be az eseményen.


Hol található a pincészet?

Burgenland középső területein művelünk szőlőt, a pincészet ezen belül a Neckenmarkt körzethez tartozik. Közép-Burgenlandban régre visszanyúló hagyományai vannak a szőlőművelésnek, köszönhetően az évi átlagos 2000 órás napsütésnek és az enyhe teleknek.

Bár több dűlő is tartozik hozzánk, ezek közül a legfontosabb a Hochberg, amelyben egy déli fekvést művelünk, ami a Fertő-tóra néz. A tengerszint feletti 380 méteres magassága és köves talaja kifejezetten alkalmassá teszi a kékfrankos fajta termelésére. Másik érdekes területünk a Weisser Weg, amelyen bizonyos szőlőink már elérik a 60 éves kort, és az itteni mészköves talaj teljesen más karakterrel ruházza fel a kékfrankost.

Tizenhat hektárnyi szőlőt művelünk, amelynek csaknem teljes felületét kék szőlők borítják. Az arányok nagyságrendileg így néznek ki: 50% kékfrankos, 30% zweigelt, 10% merlot és 5% cabernet sauvignon.

A kékfrankos meghatározó volta egyáltalán nem meglepő, hiszen Burgenlandot másként Blaufränkischlandnak is nevezik az itt régóta meghatározó kékfrankos szőlőfajta osztrák elnevezésére utalva.

Mekkora múltra tekint vissza a pincészet?

A ’70-es évek óta művelünk szőlőt, de sokáig a termést annak a nagyobb helyi pincészetnek adtuk el, amelynél édesapám, Josef Tesch pincemesterként dolgozott. 1997-ben döntöttünk úgy, hogy magunk is belevágunk a borok palackozásába és értékesítésébe, ekkorra már én is csatlakoztam a családi pincészethez.

A kékfrankosra építenek

Nyolc hektárral kezdtünk, ebből lett majd’ két évtized alatt tizenhat. Az első évben két bort készítettünk, ma a portfólió tizenegy tételből áll, amelyből öt kékfrankos vagy kékfrankosalapú házasítás.

Mi a különbség az egyes kékfrankos tételek között?

Az alapborunk a Blaufränkisch Classic DAC, amely esetében a legnagyobb terhelést alkalmazzuk az öt bor közül, ami hektáronként kb. 8000 kg szőlőt jelent. Ahogy haladunk felfelé a prémium borok irányába, folyamatosan csökken a terhelés előbb 7000, 6000, majd 4-5000 és végül 2-3000 kg/hektáros nagyságrendre.

A borok beltartalmának emelkedésével egyre nő az érlelés időtartalma és csökken a hordók kora. Míg közvetlenül az alapbor fölötti kékfrankosok 2-3 éves hordókba kerülnek, addig a felső két tétel esetében már az új hordó a meghatározó 500 literes, illetve a top bor esetében 225 literes méretben. Utóbbi esetben már 38 hónapot tölt hordóban a bor, amelyet megvásárlóinak a palackozást követően legalább 4-5 évig érdemes érlelniük.

Milyen szerepet tölt be a többi kék szőlő?

A zweigelt önállóan is palackba kerül, két tétel formájában is, amelyből az egyik dűlőszelektált. A nemzetközi szőlőfajtákat házasításokhoz használjuk. A pincészet cuvée borait 2001-ben és 2002-ben készítettük el először. Ekkor még syrah-ból és cabernet sauvignonból álltak. E két évjárat után azonban változtattunk ezen a gyakorlaton, és a házasításunk alapjaként 50%-os részesedéssel a kékfrankost tettük meg.

Miért döntöttetek így?

A tradícióink miatt, hiszen Blaufränkischlandhez ilyen vörös házasítás illik. Úgyhogy manapság az első házasításunk, amely a 16 eurós árkategóriában talál gazdára 30% kékfrankosból, 40% zweigeltből, 20% syrah-ból és 10% merlot-ból áll, míg az e fölötti árkategóriájú, amelyet 35 euróért értékesítünk már 50% kékfrankoson nyugszik, amelyet 30% merlot és 20% cabernet sauvignon színesít.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!