A lecsó és a bor
Mit igyunk hozzá?
2012-08-19 | Tóth AdriennA nyár elképzelhetetlen nélküle. Paradicsomszezonban illik legalább hetente fogyasztani, hiszen annyira könnyen elkészül, annyira illik a szezonhoz, és persze annyira sokféle van belőle. Mert ugye, annak ellenére, hogy egyszerűnek látszik, hiszen mi van benne: paradicsom, paprika, mégis mindenkinek megvan a saját receptje, gondoljunk csak a harmadik legfontosabb hozzávalóra: a tojásra. Mi a megoldás: anélkül, kevéssel, sokkal? És persze: milyen bor illik hozzá?
A közkedvelt hazai étel eredetét Csíki Sándor a Food and Wine blog szerzője teljesen logikusan arra az időre datálja, amikor az összes hozzá szükséges alapanyag rendelkezésre állt és elterjedt az országban. Ehhez a paprika és a paradicsom hazájának számító Amerika felfedezése után még meg kellett várni a bolgárkertészetek hazai elterjedését, amelyek e két, mára konyhánk alappilléreiként kezelt zöldség közismertté válását segítette elő.
Kovács Anti nemrég egy tematikus lecsófesztiválra válogatott borokat, ekkor fogalmazta meg, hogy a lecsó tulajdonképpen, sőt mindenképpen: közügy. Az általa legmegfelelőbbnek tartott sillerrel mint kísérővel mi sem igen vitatkoznánk, a választékbővítés jegyében azonban ez alkalommal más borokat javaslunk:
Rozé 2011
Planina Borház
Jóleshet a nyári melegben, ahogy kevésbé intenzíven ugyan, de hűvös karaktert árasztanak a bor illatában lévő bogyós gyümölcsök. A kortyot közepes mennyiségű sav, a műfajhoz képest nagyobb test, fűszeres, málnás, epres, édes beütésű ízvilág határozza meg. Bár a színe nem erről árulkodik, rusztikusabb fellépésében közelít a sillerhez, a vörösborhoz, nem az a ropogós történet. Sült paradicsommal és cukkinivel tálalt lazacot kínálnánk hozzá. Tovább
Vylyan Ördög 2009
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
A piros és fekete bogyós gyümölcsök jelentik a legerősebb karaktert a bor illatában, egy kevés vanília és csokoládé mellett. A kortyban zamatos savak és finom megjelenésű, maximum közepes mennyiségű tannin fedezhető fel. Ezek jelenlétében egy lépéssel visszafogottabban, de itt is megtalálhatóak a korábban említett gyümölcsös ízek. A lecsengés szelíd és fűszeres. Összességében érett, enyhén tüzes, kerek bor, amely akár magában is fogyasztható, de nem nehéz mellé ételkíséretet találni sem. Tovább
Estve 2007
Vida Családi Borbirtok
Közepes intenzitású, kellemes gyümölcsillat fogad, amikor a pohárba szagolunk, sok vidám piros bogyóval. Kerek a borkép is, érett tanninokkal, belesimuló savérzettel. A kortyban a hordós érlelés által nyert aromák a meghatározóbbak, fűszerességük jól illik a közepes súlyú szerkezethez. Toros káposztát, rozmaringos vadnyúlragut vagy bográcsos paprikás krumplit készítenénk hozzá. Tovább
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!