A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Sarolta, a Teréz és az Anita nemcsak női nevek, hanem szőlőfajták is

Kvízkérdések

2014-02-12 | Tóth Adrienn


A kékfrankosról, az olaszrizlingről, a furmintról és a kadarkáról a legtöbb borkedvelő hosszan tudna beszélni. Nem is meglepő, hiszen számtalanszor kóstolhatták már ezek fajtaborait és házasításait. A sor még jó pár fajtával folytatható lenne, hiszen hazánkban 35 fehér- és 14 kékszőlő-fajtából áll rendelkezésre legalább 100 hektárnyi ültetvény. Vannak azonban ennél kisebb területen művelt szőlők, sőt meglepő módon akadnak olyan fajták is, amelyek bár kedveltek a szőlészek körében, mégsem mondhatók általánosan ismertnek a fogyasztói oldalon. Most öt kvízkérdéssel teheted próbára, mit is tudsz a kevésbé ismert szőlőfajtáinkról.


Melyik az a szőlőfajta, amely hajdanán a pécsi „Littke pezsgő” alapfajtája volt, és sokáig keverték tőkéit a Somlón a juhfarkéval?

A. csomorika
B. budai zöld
C. zéta
D. csókaszőlő

Melyik az az 1956 óta államilag elismert szőlőfajta, amely a Mecsek lankáin feltehetően a pécsi káptalan közbenjárására terjedt el, és a mai napi a Pécsi borvidékhez kötődő kuriózum?

A. medina
B. pozsonyi fehér
C. cirfandli
D. kövérszőlő

Melyik az a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet nemesítési programja által létrehozott szőlőfajta, amely azért nem kaphatta az Agria-Eger nevet, mert az egri Bútorgyár már ezt viselte?

A. nero
B. turán
C. bíbor kadarka
D. narancsízű

Melyik az a szőlőfajta, amely az 1949-ben indult és rezisztens szőlőfajták létrehozását célzó program legsikeresebb darabjának számított, és amelyet a nemesítő Csizmadia D. József feleségéről neveztek el?

A. Bianca
B. csillám
C. generosa
D. Rozália

Melyik az a szőlőfajta, amelyet a hárslevelű és a leányka keresztezésével állított elő Király Ferenc 1951-ben?

A. Teréz
B. mátrai muskotály
C. zala gyöngye
D. zefír

A megoldások megtekintéséhez kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!