A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Tokaji borvidéken rejtőzik Szent Orbán ereklyéje

Szőlészek, borászok, kocsmárosok védőszentje

2014-05-22 | Tóth Adrienn


Bár a hivatalos Szent Orbán-nap május 25-re esik, szerte az országban azt megelőzően, május 24-én ünneplik idén a szőlészek, borászok, kocsmárosok védőszentjét. Szent Orbán I. Orbán néven volt pápa 222-230 között. Teljes csontereklyéjét ma a Tokaji borvidékhez tartozó Monokon őrzik. Május 24-én a Tokaji Borbarátnők Társasága folytatja a tavaly elkezdett, az ereklye megismertetését szolgáló programsorozatot, ezentúl azonban az egész országban lesznek a jeles naphoz kapcsolódó rendezvények.


 

I. Orbán, akit latinul Urbanusnak, a magyar népnyelv pedig Urbánnak nevezett, 175 körül született Rómában. 222-től pápa, és ebben a vonatkozásában leginkább térítői munkájáról ismert, valamint arról, hogy ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérját aranyból vagy ezüstből készítsék. Részben ennek köszönhető, hogy a szőlészek, borászok, kocsmárosok védőszentjének tekintik nemcsak hazánkban, hanem többek között Franciaországban és Németországban is.

Bálint Sándor néprajzkutató Ünnepi Kalendáriuma szerint: „Az Orbán napja körül elhűvösödő időjárás az éppen virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni: segítsen tehát hívein Orbán. Szegedi öreg parasztok ezért szokták tréfás-bosszúsan mondogatni, hogy azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba. Egy Szőregen följegyzett hagyomány szerint, amikor a kalendáriumot csinálták, és a szenteket belerakták, Orbán a kocsmában mulatott. Későn ment haza. Kérdezte, hogy az ő neve hova került. Amikor megtudta, hol van, azt mondotta, hogy miért nem tették a tél közepére, akkor bele tudta volna fagyasztani a borjút a tehénbe, az asszonyba pedig a gyereket.”

I. Orbán pápát Rómában helyezték nyugalomra, és ott is pihent kb. hatszáz éven keresztül, majd 849-ben az Elzászi borvidéken található Erstein városának kolostorába kerültek a maradványai. Ennek köszönhető az Orbán-kultusz európai elterjedése.

A történet magyar vonatkozású fordulópontja 1771-re tehető, amikor Andrássy István arról panaszkodott XIV. Kelemen pápának, hogy a tavaszi fagyok mekkora károkat okoznak az aszújáról híres Tokaji borvidéknek. A pápa ekkor Andrássynak ajándékozta a teljes csontereklyét, amelyet Monokra szállítottak, ahol a gróf kápolnát építtetett számára.

Monok a Tokaji borvidékhez tartozó település, ahol a Sarlós Boldogasszonynak szentelt késő barokk stílusú templomban az eredeti oroszlánlábas ezüst ereklyetartóban őrzik ma is Szent Orbán ereklyéjét.

A Szent Orbán-nap kapcsán megrendezésre kerül eseményekről Programajánló rovatunkból tájékozódhatsz!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!