A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A törkölypálinka visszavág

Törkölypálinka-keresztmetszet a Budapesti Pálinkafesztiválról 2. rész

2014-10-27 | Cseh Gábor


A törkölypálinka visszavág

A Tokaj Pálinka Manufaktúrával folytatjuk beszámolónkat. E főzde készít ugyan prémium Tokaji Sárgamuskotály törkölypálinkát és két szőlőpálinkát is, de a prémium szegmensben sokkal inkább a gyümölcs alapanyagokra koncentrál. Az olcsóbb, gasztróvonalat egyliteres kiszerelésű, szintén Tokaji Sárgamuskotályból készítik, és ez az alacsonyabb ára miatt jobban is fogy.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

Egyébként tiszta karakterű, gyümölcsös pálinka, kis gyógyszeres-kinines kesernyésséggel a lecsengésében. Jól fogyasztható ital. Molnár Zoltán kereskedelmi igazgató elmondta, hogy az alapanyag olcsósága miatt nagyon sokat – és nem csak a borvidékeken – vagy magán-, vagy bérfőzetésben állítanak elő, és ez nyomja a kereskedelmi főzdék piacát. Marketinggegként bemutattak egy valódi infúziót, amelyből 80°-os pálinkát lehetett „csapolni”.

 

A Nobilishoz átigazolt Demeter Attila elmondta, hogy ők is a saját gyümölcsültetvényeik alapanyagára koncentrálnak, a törkölyben nem látnak nagy jövőt. Vevői igények miatt illatos Irsai Olivér szőlőpálinkát tartanak a 13-as portfóliójukban. A ceglédi Harmatrázó Pálinkafőzdénél elmondták, hogy nincsenek törkölyös álmaik. A Fruktárium Pálinkaház specialitásai az Aggteleki Nemzeti Park területén, Gömör-Torna lejtőin gyűjtött vadgyümölcsökből készülnek, nem gondolkodnak törkölyben.

 

A Prekop Pálinkamanufaktúra exclusive sorozatában megtalálható egy 2008-as, acéltartályban érlelt 40°-os Pinot Noir törkölypálinka is. Kimondottan nőies ital, finom zöld fűszeresség, magolajosság jellemzi. Molnár Pál elmondása szerint a prémium szegmens nagyon nehéz terület, az alapanyag is egyre drágább, és a fogyasztás sem nő, inkább csökken. Az alsó, tömegtermékek árversenyspirálja sem „fűti” a főzdék kedvét, a piacépítés pedig drága hobbi.

 

A törkölypálinka visszavág

 

A 2009-ben alakult Somló Spirit Kft. Cornus Muskotályos szőlőpálinka, Cornus Ágyas muskotályos szőlőpálinka mellett egyedüliként Juhfark szőlőpálinkát készít, de törkölyt nem. A méltán népszerű Márton és lányai kiváló szőlőpálinkái mellett csinos törkölypálinka-sorozatot is összeállított – az olasz grappa gyártástechnológiájának csekély módosításával. Frittmann soltvadkerti Cabernet Merlot törkölypálinka, Szeremley badacsonyi Pinot Noir törkölypálinka, Sauska tokaji aszútörköly pálinka és tokaji Sárgamuskotály törkölypálinka alkotja a választékot, amelyet részben a borászatok, részben a Rézangyal forgalmaz.

 

A kóstolt Szeremley badacsonyi Pinot Noir törkölypálinka könnyed, elegáns, krémes és gazdag. A hároméves fahordós érlelésű aszútörköly pálinka feszes és életteli, kicsiny édesség, fásság és vanília ízével búcsúzik. 

 

 

A 895 Hunnium pálinkafőzde titkaiba Csatai Imre ügyvezető, pálinkamester vezet be. Saját főzdét nem vezetnek, márkatermékeiket blendelik nagy odafigyeléssel. A piacot ő is úgy értékeli, hogy az kettészakadt. A felső szegmens nagyon szűk, és kevés az igazán jó és sikeres termék. Keveset lehet értékesíteni, kevés az igényes fogyasztó.

 

A szőlőpálinkák – főleg az illatosak – sikeresebbek. Az olcsó törkölypálinkák magán- vagy bérfőzésből származnak, és ez még a Hunnium forgalmát is folyamatosan rontja. Az általuk összeállított Kárpátia törkölypálinka literes kiszerelésben, többnyire alföldi alapanyagokból áll, 42°-os, és kellemesen kesernyés, tiszta ízvilágú, nem agyonbonyolított tétel – ez ebben a kategóriában természetes is.

 

A magyarbólyi Zedon Pálinkamester Kft. Villánytól néhány kilométerre Nagy Sándor vezetésével az ország egyik legnagyobb tornyos technológiát használó főzdéje lett két, másfél köbméteres üstű berendezés beszerzésével. A cég a Villányi borvidék legnagyobb törkölyfeldolgozója. Sándor elmondta, hogy a törkölypálinkának ma is van egy pejoratív hangzása sokak fülében. A minőségi borok forradalma 25-30 éve kezdődött meg, a prémium törkölypálinkák felemelkedése csak néhány éve – ennyi a hátrány.

 

A sok előítélet mellett azért már látható a hívek számának lassú emelkedése. A minőség alapját a kiváló alapanyagnak, a gyors feldolgozásnak, a betárolt törköly nagyon kíméletes tárolási körülményeinek tulajdonítja, és a korszerű berendezésekben látja. A prémium szegmensben Villányi márkájú törkölypálinkájuk 43°-os, Portugieser, Merlot, Kékfrankos és Cabernet fajtaházasítás, de ugyanez megjelenik 50°-os és 70°-os változatban is.

 

A törkölypálinka visszavág

 

Az 50°-os változat az Országos Pálinkaversenyen Champion-díjat nyert A fajtatiszta Villányi Törkölypálinka válogatott Cabernet Sauvignonból készül, 43°-os, és 2014-es évi Pálinkakiválósági megmérettetésen ötcsillagos címet nyert el. Az olcsó szegmensben megközelítően hasonló minőséget próbálnak kedvezőbb áron Delírium és Pincemester márkanevek alatt a fogyasztóknak áruházláncokon keresztül nyújtani.

 

A forgalmi tételek után egy igazi csodával zártuk a kóstolást és az estét is: az Érlelt Cabernet Franc Törköly Ópálinka az ismert villányi borász, Polgár Zoltán hordóiban pihent 15 hónapig. 40°-os, nagyon sima, kerek, zsíros, selymes és elegáns. Bőven két vállra fektet egy Churchill méretű szivart is.

 

Törkölypálinka-fanatikusként, ha nem is lógó orral, de a minőség alagútjának végén még csak pislákoló fényeket láttam. A kiállító cégek közül csak hárman vették komolyan ezt a terméket, a többiek egy-egy tétellel jelentkeztek, vagy eggyel sem. A szőlőpálinkák – különösen az illatosak – sokkal népszerűbbek. Remélem, nem lesz igaz, hogy a borhoz hasonlóan még 25-30 évet kell várnunk prémium törkölypálinkák nagyobb tömegű készítésére és fogyasztására. Szerencsére van remény – gondoljunk csak az olasz grappa hazai és világsikerére.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!