A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahogyan még nem próbáltuk...

Étel- és aszú párosítások

2010-06-21 | Vizi Csenge


Tokaj szőlővesszeiről olyan nektár csepeg, amely a világ más helyein nem fordul elő vagy csak nagyon kis mennyiségben. Azonban azok sem hasonlíthatók hazánk észak-keleti borvidékének klímája, talaja és a szőlőszemeken megjelenő botritisz által készült máslások, fordítások, szamorodnik, aszúk és eszenciák édes világához. Amennyi évjárat, annyi finomság születik Tokajban, bár vannak olyan évek, amikre visszatekintve és egyet-egyet kortyolva poharunkból, megállapíthatjuk, ez az év különösen sok szépséget tartogatott a borkedvelőknek. És ha ezekhez még különleges étel is társul szegődik, az élmény egy életre bevésődik.


 

Egyre-másra jelennek meg a piacon a legújabb évjárat, vagyis 2006-os év aszúi, amelyek igen szép reménnyel kecsegtetnek a jövőre nézve. A Tokaj Reneszánsz évjárat értékelője szerint 2006-ban késői rügyfakadás és virágzás követte a hosszú telet. A nyár sem volt épp felhőtlen, ugyanis a júniusi hideget egy igen forró július követte, csak ezután mérséklődőt az időjárás, amellyel együtt egy napsütés, kellemes őszi időszak következett.

A meleg ősz meghozta a magas cukortartalmat a szőlőszemekbe, azonban ez nem ment a savtartalom kárára. Lassan indult el az aszúsodás, a korábbi hónapok időjárásának köszönhetően kevés, de kiváló minőségű aszú szemeket szüretelhettek a pincéknél, sokban hasonlót a 2005-ös évjárathoz, azonban még az is lehet, hogy ez az év sokkal becsesebb lesz. A kiváló évjárat első remekei már kóstolhatók, hiszen sorra érkeznek a vinotékák polcaira és az éttermek borlapjaira.

Érdemes hát felkeresni azokat a helyeket, legfőképp a pincészeteket, ahol magunkhoz ragadhatjuk a 2006-os tételeket, hiszen így már most eltehetjük őket sok-sok évre, hogy majd a megfelelő pillanatban elővehessük, örömet okozva ezzel minden borkedvelő barátunknak, családtagunknak, de akár már most is egy kis játékra indulhatunk velük, ahogyan azt az Andrássy Pincészetnél is tették Fridrik József séf alkotásával egyetemben. Új utakat nyithatunk meg ezzel a frissen kijött tétellel egy-egy partin a társaság előtt, hiszen valljuk be, a legtöbbször karácsonykor, születésnapon vagy gyermekszületéskor, vagyis a nagy ünnepekkor vesszük elő e nemes italt. Pedig ezerféle arcát tudná mutatni nekünk, ha adnánk neki lehetőséget erre. Nézzük meg egy-egy arcát az Andrássy 2006-os Aszúkon keresztül:

Az első arc - lazac vs karalábé

Először induljunk ki e különleges évjárat 3 puttonyos aszújából. A tisztán furmintból készült, idősebb hordós érlelést kapott nedű enyhén dohányos illattal és ízzel bír, ami mellé az ánizsos és szegfűszeres illatvilág társul.

\"\"

Ha ebből választunk egy palackkal, érdemes a dohányosság vonalán tovább haladni, és egy baguettet vékony szeletekre felvágva házilag füstölt és aszúban áztatott lazaccal felöltöztetni, majd meghinteni egy kevés rozmaringgal. Mehet is a tálcára!

Azoknak, akik bevállalósabbak, mindenképp ajánlatos kipróbálni a kissé kesernyésebb ízhatással bíró mandulát, hiszen ehhez az aszú-ízvilághoz az is passzol.

\"\"

Törjük apró darabokra a mandulát, vegyünk egy friss karalábét és forgassuk bele a morzsalékba. Felejthetetlen élményben lesz részünk, hiszen ki gondolná, hogy egy nyers zöldséghez ilyen könnyedén párosítható egy aszú?

A második arc - csirkecomb vs mangalica

A csirkecombot ritkán szoktuk szeletekben tálalni, azonban ha mégis erre adnánk a fejünket, tökéletes pár lehet egy 4 puttonyos aszúhoz. A frissen sütött baguett karikákra vágjunk fel apró csirkecomb csíkokra, majd citromfűvel és lime-al gazdagítva tálaljuk.

\"\"

Az amúgy citrusos ízekkel hódító furmint és hárslevelűből készült nedűhöz nagyon jó párosítás lehet a magyar földön híres mangalica, amit narancsos-borsmentás páccal készítsünk el, majd szeleteljük vékonyra, és tűzdeljük meg mentával és naranccsal.

A harmadik arc - libamájpástétom vs szarvasgerinc

A sorban az 5 puttonyos aszú következik, amely komoly italbomba már magában is, de étellel még jobban kiemelhetjük gyömbéres, licsis illat- és ízvilágát.

\"\"

Az előbbieket kiegészíti egy kellemes barackvirág illatkompozíció, amellyel együtt már akár egy indiai vagy kínai főételhez is felszolgálhatjuk. Azonban a kerti partinkon inkább próbáljuk ki a könnyebben elkészíthető aszúban áztatott libamájpástétomot, megszórva kevés áfonyával. Amennyiben elvágyódunk az aszúkhoz gyakran párosított libamáj világától, meg se álljunk a vadakig, ugyanis egy hirtelen sütött, pácolt szarvasgerinccel, és szintén aszúban áztatott fekete szederrel csodákra lehetünk képesek.

\"\"

Eddig egy ilyen párost csak egy vörösborral képzelhettünk volna el, azonban megízlelve egy ilyen falatkát, senkinek sem lesz kétsége afelől, hogy fehér édesbor is képes szelíden és kedvesen elhordozni egy vadat és egy vörösbogyós gyümölcsöt.

A negyedik arc - kacsamell vs kecskesajt

A puttonyosok csúcsához érkezve, a hatos számmal fémjelzett édesborunk valami nagyot kíván.

\"\"

Azonban a „néha a kevés több” elve alapján ne riadjunk meg itt sem a baguett vagy kenyérszeletektől, hanem gyorsan pakoljuk meg inkább rozéra sütött kacsamellel, megtoldva egy kis borban párolt barackkal, ami borunk illatjegyeiben is fellelhető, és tükrözi annak magas cukortartalmát is.

\"\"

Ha van a közelünkben egy jó sajtos bolt, vegyünk a parti előtt egy könnyed, friss kecskesajtot, amiből golyókat formálva és rózsaborsos kekszmorzsában megforgatva tökéletes desszert készíthető.

Az ötödik arc - kéksajt vs gyümölcstroó

Mi is lehetne a záró akkordja egy ilyen szép aszúsornak, mint egy muskotály aszúeszencia, melyhez valljuk be, cukortartalma miatt egyáltalán nem könnyű megfelelő párt találni. Az érett citrusokkal és mentával hódító aszúeszencia nem biztos, hogy valamilyen édességet, csokoládét kíván maga mellé, ne féljünk hát kísérletezni!

\"\"

Gyorsan összedobhatunk egy kéksajt trüffelt, amit mindenképp szórjunk meg aranymorzsával és rózsaborssal. A végső csapást mérjük egy gyömbércseppekkel elkészített gyümölcstrióval a társaságra, amik között sárgadinnye, kivi, szőlőszem vagy akár barack is lehet, vagy ami épp van otthon.

\"\"

Ezekkel a fogásokkal igazi felüdülést hozhatunk egy beszélgetős, iszogatós esti parti életébe. Egy nyári késő délutántól kezdve, egy hűvösebb kora őszi estéig a kerti partik részeként biztosan jó partnerünk lehet az aszú, könnyebben szerezhetjük be az alapanyagokat is. Télen, zárt térben rendezett buliban egyenes angyali csóknak fog tűnni egy-egy korty aszú és egy-egy, vele tökéletes harmóniát alkotó falat. Ne féljünk hát a kísérletezéstől!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!