A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahol a lélek kezdődik

Új pálinkafőzde a palettán

2010-11-06 | Vizi Csenge


Ahol a lélek kezdődik

A Spiritus Primus nem csupán egy latin szópár, hanem egy új pálinkafőzde elnevezése. A Kecskeméti székhelyű Spiritus Primus pár napja nyitotta meg kapuit a kereskedelmi pálinkafőzés előtt, hiszen jó néhány évig csak és kizárólag bérfőzéssel foglalkoztak. Rögtön több termékcsaláddal is megjelentek a piacon, amiket elnézve tudatosság, tervezés és komoly márkaépítés előzte meg színrelépésüket.


 

A Spiritus Primus csupán 3 éve kezdte meg tevékenységét, amikor is már Tiszaföldváron létezett egy pálinkafőzdéjük. A munkájukat pályázatokon való részvétellel kezdték meg, amelyek egyikén egy nagyobb összeget nyertek, ami azonban még mindig kevésnek bizonyult a tulajdonos álmának megvalósításához. Itt lépett be a képbe több vállalkozó kedvű ember, akikkel együtt jelenleg tíz kézben van a tulajdonjoga a pálinkafőzdének. Azóta is közösen építik ötleteikkel a céget, de csakis olyanokkal, amik védhetőek és mögéjük lehet állni.

A közel tízhektárnyi saját ültetvényükön főképp almát és meggyet termesztenek, de tervezik további hungarikum és egyéb fajták telepítését is az ország különböző pontjain, így barackkal, szilvával, cseresznyével és eperrel bővülne portfóliójuk. Bár eddig más termelőktől vásároltak fel gyümölcsöt, egy dolgot mindig szem előtt tartottak ezen esetekben is: a kiváló minőség mindeneknél fontosabb.

Ez pedig csak akkor valósítható meg, ha a már bevált régi recepteket a modern technológia vívmányaival ötvözik. Emiatt döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy italaikat a kisüsti pálinkafőzési módra hagyatkozva készítik el, amely már több száz éve bizonyítja folyamatosan a különleges, egyedi ízvilág egyik leghatékonyabb kifejezési útját. Ehhez ötvöztek egy korszerűbb erősítő feltétet, hiszen ez már alapvetően fontos a jelenlegi fogyasztói elvárások közepette.

Ennek megfelelően alakult portfóliójuk is, amiről Cseh Gábortól tudtunk meg többet. „A 07-es széria fiatalos, modern dizájnnal rendelkezik, ennek megfelelően a célközönség is a fiatalok köréből kerül ki. Célunk az, hogy ilyen, jó alapanyagokból készült, izgalmas ízvilággal rendelkező alkohollal induljanak bele az estébe azok az ifjak, akik szeretik jó minőségű itallal felhőtlenné tenni az estélyüket, és fontos számukra a mértékletesség is.” A sorozat elemei, az almapálinka (háromféle), a szilvapálinka és az aszútörköly jó alapot képez a többi, komolyabb, magasabb osztályt képviselő pálinka felé.

\"\"

A Spiritus Primus névre keresztelt top kategóriás tételek bár modern ruhát kaptak, kecsességük nemességet sugároz. Nevük is magával ragadó, hiszen ki ne akarná megszaglászni az Illatos Birset, ki ne vágyna egy pillantásra a Kacér Cseresznyével, ki ne élvezné egy Hamvas Szilva fiatalos lendületét, ki ne omolna karjaiba egy Bársonyos Kajszinak és ki ne bolondulna bele egy Csalfa Meggy játékába? Mindezekről a cég honlapján, a spiritus.co.hu-n többet is megtudhatunk, de akár meg is vásárolhatjuk a webshopon keresztül szívünk választottját.

„A munkánk során arra törekszünk, hogy gondolkodó emberek lévén folyamatosan újabbnál újabb ötleteket tárjunk fel és valósítsunk meg. Egy ilyen megoldás az internetes kereskedelem biztosítása honlapunkon, de a cég vezetése által újragondolt kortyabrosz is újdonságnak számít, amelyen nem csak az aromakorong, a pálinkák színképe vagy a pálinkakészítés menete segíti a kóstolók munkáját, hanem egy, a pálinkabírálók által is használt rendszer papírra vetése is.” – meséli Borsos Botond, a Spiritus Primus ügyvezetője. Továbbá elárulja azt is, hogy nagy vágya tulajdonostársaival együtt az, hogy a pálinkát a Kárpát-medence eredetvédett termékévé tegyék.

Ez tükröződik abban az álláspontjukban is, miszerint a magyar termőföldet egyedülálló értékűnek tartják, egy olyan égi áldásnak, amely nem csak nekünk, Magyarországon élőknek adatott meg, hanem határon túli rokonaiknak is. A Kárpát-medence számos további területén találkozhatunk a pálinkakészítés hagyományaival: Erdély, Felvidék, Kárpátalja stb. bővelkedik e téren akár más pálinkafőzők által is követhető értékekkel, nem is beszélve az egyéb gasztronómiai vonatkozásokról.

\"\"

És ha már az egyéb termékeknél járunk, mindenképp említésre méltó a cég által forgalmazott több, házi készítésű cikk. A székelyföldről származó Székely Mustár a hagyományos erdélyi receptúra szerint lett elkészítve, alapanyagát tekintve a természetesség árad belőle. A szörpök és lekvárok Gáll Erzsébet kezemunkája nyomán kerülnek forgalomba. A nagymama receptjei alapján valósulnak meg olyan házi készítésű befőttek, kompótok, lekvárok és szörpök, melyek alapja például a málna, az áfonya vagy épp a fenyőrügy.

Ezen szériát Szász Illyés mézescsuporba kívánkozó termékei zárják. Közöttük havasi, hárs, erdei bioméz és bio virágpor található meg, amikkel elkényeztethetjük családunk édesszájú tagjait. És ha már az édes dolgoknál járunk, akkor mindenképp fontos megemlíteni a pálinkafőzde azon tevékenységét, amelynek egyik szülötte az Ujjlenyomat sorozat eddigi egyetlen tagja: az aszú törkölyből készült Dereszla 2009-es pálinkája. Nem melléktermék ez, hanem egy csoda, amellyel szeretné a Spiritus Primus megajándékozni mind a borászatokat, mind azon fogyasztókat, akik elkötelezett hívei e fajtának.

A sort még folytathatnánk a bérfőzéssel vagy kóstolási kiegészítőikkel, azonban akkor mi marad azoknak, akik meglátogathatják az újonnan elkészült honlapot? Talán felfedezhetnek cikkeket, olvashatnak a Csík zenekar és a Spiritus Primus kapcsolatáról, de akár a frissen vásárolt pálinka mellé elkészíthetik a Gasztronómia rovatukban megjelenő receptek egyikét. Kóstoljunk, főzzünk együtt, és tapasztaljuk meg, milyen is az, ahol a lélek kezdődik.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!