Áts Károly tíz őszinte mondata Tokajról
Szállóigegyártás a Boregyetemen
2015-09-09 | Bánlaki D. StellaAz idei Boregyetem vendégelőadója a Tokaj Kereskedőház volt. A bemutatott borsorukban számos vadonatúj, debütáló tétel szerepelt, közben pedig a fejlesztésekről, beruházások kivitelezéséről hallhatott friss infókat a közönség. Csak a főborász gondolatai tűntek az utolsó borokhoz, az aszúkhoz és az esszenciához hasonlóan emelkedettnek és időtállónak.
Tokaj hasznos szőlőtermőterülete a friss kutatások szerint 5050 hektár, ehhez képest a Tokaj Kereskedőház 1100 hektár területen gazdálkodik, illetve vásárol fel szőlőt (276 dűlőből, 1600 családtól).
A cég 2013-ban kezdett 17 milliárd forint értékű beruházásba, ennek első eleme már megvalósult, ez az új tartálycsarnok felépítése. A következő fázis az új palackozóüzem kialakítása, amit majd az új szőlőfogadó helyiség, az új érlelő, egy adminisztratív helyiség kialakítása, és végül a Szegi Pince turisztikai központtá alakítása követ, utóbbi már csak 2017-ben. A beruházás mögött nincs uniós forrás, hanem a cég mellett álló MNV Zrt. finanszírozza. Ahogy a Boregyetemen megtudtuk, a pénz a korábbi fennakadás után újra zavartalanul folyik a 60 százalékban elkészült palackozóüzem, pontosabban kivitelezői felé.
A megújuló Tokaj Kereskedőház programjának része a dűlők feltérképezése is, méghozzá csúcstechnológiával. Így, a speciális légifelvételek segítségével többek között fajtatisztaságot, vegetációs indexértékeket, tőkehiányt, termőhelyi potenciált, lejtőszöget, nyitottságot, kitettséget, még a talaj vízkészleteit is fel tudják mérni.
Miközben a száraz adatokhoz száraz borokat kóstoltunk, az édesekkel Áts Károly borász vette át a szót, és ráfordult a fajsúlyosabb mondatokra. Ha a kóstolt, debütáló borok, illetve a hozzájuk legjobban passzoló ételek érdeklik, olvassa el korábbi cikkünket. Időtálló idézetgyűjtésünk pedig lejjebb, a reklám után.
- Ha az átlagos fogyasztó megszeret egy márkát, egy bort, nem fogadja el, hogyha az a következő évben ezért vagy azért nem ugyanolyan. A mi feladatunk, hogy 95 százalékos pontossággal azonos alapborokat készítsünk minden évben.
- Én annyira hiszek Tokajban, hogy még saját vállalkozásom is van benne. Pedig nem a nulláról, hanem mínusz húszról kell felállnunk.
- Voltak már cégek, ahol mínuszról indultam, de sokmindennel megküzd az ember, ha tudja, hogy mit szeretne.
- Szeretnék részese lenni annak, hogy Tokaj elindul a méltó útján.
- Most az út elején vagyunk, a hitelességünket kell megteremtenünk.
- Akármilyen az évjárat, vagy a furmint vagy a hárs, az egyik mindig szép. És a sárgamuskotállyal mindig lehet színesíteni.
- Három vagy öt év hordó - húsz év után ugyanaz, csak Tokajban készüljön és aszú legyen.
- Önök tudják, hogy mi a különbség egy 4, egy 5, vagy egy 6 puttonyos aszú ízvilága között?
- A tokaji esszenciában már benne van a karácsony, a meghittség, megjelennek a gyertyafények. Ezt egyszer minden embernek meg kell kóstolnia.
- Szeretnék majd egyszer egy diófa alatt pipázni. De még nem ültettem el azt a diófát.
A fotót Szigetváry Zsolt készítette a Budavári Borfesztivál megbízásából.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!