A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az idő szerepe a franc stílusának alakításában

Theisz András a villányi franc-ról

2014-08-26 | Tóth Adrienn


Az idő szerepe a franc stílusának alakításában

A borok megszületésekor gyakran ejtünk szót a termőtáj, a szőlészeti munkák és a hordós érlelés jelentőségéről. Kevesebb figyelmet fordítunk ugyanakkor az idő faktorára, amely pedig nemcsak kint az ültetvényeken, de bent a pincében is fontos kérdésnek tekinthető. Theisz András, a Heumann Pincészet borásza erről is nyilatkozott a Vinoportnak a villányi franc kapcsán.


„A cabernet franc nálunk eddig is az első helyen állt a fajtaborok között; e szőlőn kívül még syrah-val és kékfrankossal foglalkozunk önállóan. Ezen túl a két vörös házasításunkban is szerepet szántunk neki. A Cuvée Borossóban, amelyet egy svájci Master of Wine-nal állítottunk össze, 50%-ra rúg a cabernet franc aránya. A Terra Tartaróban pedig, amely a csúcsborunk, a 25% cabernet franc-hoz 25% merlot és 50% cabernet sauvignon társul.

 

A franc annak köszönhetően egy héttel korábban érik be, mint a sauvignon, hogy már a virágzásban is ő az első kettőjük közül. Egy hétnek pedig a késői fajtáknál nagy jelentősége van, például ennyivel kisebb az esély arra, hogy zöld tannin kerüljön a borba.

 

Az idő szerepe a franc stílusának alakításában

 

A cabernet franc markáns, erős bort ad. Annak köszönhetően, hogy a többi paraméter is jelentős, Villányban a magas alkohol sem lóg ki. Igaz volt ez a 2009-es tételünkre is, amelynek alkoholtartalma elérte a 15,5%-ot. A merlot esetében ugyanerre már jobban kell vigyázni, de úgy tapasztalom, hogy a franc-nál ez kevesebb problémát jelent. 

 

 

A cabernet franc érdekessége még, hogy stílusa a borász által alakítható; ebben két tényezőnek van a legnagyobb szerepe: a hordónak és az időnek. Jelenleg a 2011-es Cabernet Franc-unk van forgalomban, amely két évet töltött 225 literes barrique hordóban, majd egy évet palackban. Egy ilyen fajsúlyú bornak szüksége van az időre ahhoz, hogy elemeiben összeérjen, ez pedig nem hozza a készítőjét piaci értelemben könnyű helyzetbe. Mindenesetre mi arra törekszünk, hogy minél fejlettebb, fogyasztásra kész állapotban hozzunk forgalomba a borainkat.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!