Egy igazán pompás bor
Kvízkérdések a tokaji aszúról
2014-12-11 | Tóth AdriennBár igazán nagy élmény egész évben tokaji aszúkat kóstolni, valószínűleg erre a borra illeszthető rá leginkább a mondás: ha egy évben csak egyszer iszol aszút, az legyen karácsonykor. Mindez abból fakad, hogy e bortípus aranyló színe, gazdag, aszalt gyümölcsös aromatikája, bársonyos textúrája, dús édessége igazán jól illik a tél legfontosabb ünnepéhez, amikor az ember különösen vágyik a kényeztetésre. Öt kvízkérdésre válaszolhatsz a tokaji aszú kapcsán.
A tokaji aszú a Botrytis cinereának köszönheti egyedi karakterét. Mi ez pontosan?
A. Gomba.
B. Baktérium.
C. Vírus.
D. Rovar.
Milyen szerepet tölt be a Tisza és a Bodrog folyók közelsége az aszúsodásban?
A. Ezen szállítják a leszüretelt szőlőfürtöket, amelyek így beaszúsodnak.
B. A létrejövő magasabb páratartalom elősegíti a botritisz terjedését.
C. A vízfelületről visszatükröződő napfény segíti az érés folyamatát.
D. Ezen folyók vizével locsolják késő ősszel a tőkéket.
Legalább hány gramm/liter cukortartalommal bír egy hatputtonyos tokaji aszú?
A. 110.
B. 130.
C. 150.
D. 170.
Minimum hány évig kell érlelni a piacra lépés előtt a tokaji aszút?
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7
Melyik étel nem klasszikus társa a tokaji aszúnak?
A. A libamáj.
B. A kéksajt.
C. A sárga húsú gyümölcsökből készített desszertek.
D. A grillezett csirkemell.
A helyes válaszokat a kép alatt találod.
A tokaji aszú a Botrytis cinereának köszönheti egyedi karakterét. Mi ez pontosan?
A helyes válasz az A: gomba.
Milyen szerepet tölt be a Tisza és a Bodrog folyók közelsége az aszúsodásban?
A helyes válasz a B: a létrejövő magasabb páratartalom elősegíti a botritisz terjedését.
Legalább hány gramm/liter cukortartalommal bír egy hatputtonyos tokaji aszú?
A helyes válasz a C: 150.
Minimum hány évig kell érlelni a piacra lépés előtt a tokaji aszút?
A helyes válasz a B: 3
Melyik étel nem klasszikus társa a tokaji aszúnak?
A helyes válasz a D: a grillezett csirkemell.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!