A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvel

Ez már nem a Tokaj Kereskedőház

2016-07-28 | Bánlaki D. Stella


Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvel

Az egykori Tokaj Kereskedőház régi épületei már csak részben állnak, azokon is sorra cserélik le a régi, kopottas logókat az új Grand Tokaj feliratokra. Szegiben és Tolcsván az arcok is újak, a lendület is: az állam borászatának szakmai csapata, Lenz Moser nemzetközi stratéga, Áts Károly főborász és Balassa István szőlész kalauzolt minket végig a megújuló birtokon. Azt eddig is sejtettük, hogy ők a tokaji szupercsapat, most kiderült, hogy hatalmas a szívük is.


(A nyitóképet Balassa István készítette. Balról: Lenz Moser és felesége, Uta Flick, valamint Bánlaki D. Stella a Vinoport-Borászportál-Winelovers főszerkesztője, és Michael Gary Peters, a China Daily újságírója.)

 

"Júniusban indulunk egy nemzetközi pr- és értékesítési körútra, személyesen visszük el mindenhová a termékeket. Már alig várjuk! Célunk az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kína és Németország. Már egyeztettünk időpontokat, és elkezdtük az újságírók tudtára adni, hogy létezünk. (...) Én régóta elkötelezett vagyok Kína iránt, minden hatodik héten utazom oda, így most ott is tudok segíteni a Grand Tokajnak. Ezután jön majd Anglia, és persze közben Oroszország, Lengyelország és Magyarország. Őszre juthatunk el Amerikába. Szóval alaposan megterveztünk mindent, a következő 12 hónapban 15 országra fogunk fókuszálni" ezt mondta májusi találkozásunkkor Lenz Moser, a Grand Tokaj nemzetközi stratégája. Júniusban pedig bebizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt: engem a China Daily, Kína legjelentősebb angol nyelvű lapjának újságírójával közösen kalauzolt körbe a megújuló állami birtokon. Izgalmas volt.

Áts Károly a pincével álmodik

A cég megújulása most már három éve tart, egyre látványosabb, de még közel sincs vége a folyamatnak. Talán csak az nem változik a struktúrában, hogy a borbirodalom két fő helyszíne a szegi pince és a tolcsvai borászati központ maradnak, igaz, az itt álló épületek is teljesen kicserélődnek. Látogatásunkat a szegi pincénél kezdtük a ma még a pince körül és fölött látható építmények is hamarosan eltűnnek a színről, helyükön pedig a borvidék egyedülálló szakmai és kulturális, illetve gasztronómiai központja épül majd fel. 

 

Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvel

Áts Károly főborász a Szegi pince alaprajzát mutatja

 

A föld alatt található pincerendszer Közép-Kelet Európa leghosszabb boros pincéje ma – természetesen ez is megújul: feljavítják padozatát, megoldják a jelenleg még problémás szellőzését, itt is modern kóstolótereket, kiállítótermeket alakítanak ki. "Ez lesz az a hely, ahol a legértékesebb borainkat kiállítjuk; megálmodtam, hogyan fognak elhelyezkedni egymás alatt" – mondta csillogó szemmel a főborász Áts Károly, amikor Tarsovits terembe értünk (ez a legrégebbi kőporbánya, egyelőre inkább egy föld alatti építési területnek látszik).

 

Maga a hely egyébként tényleg impozáns és egyedi atmoszférája van.A teljes pincerendszerben 17 ezer hordó fér el, most 4800 darab áll benne, és ebből is csak kétezer darabban van bor. Áts Károly 2013-ban vette át a főborász feladatkört a cégnél, akkor a teljes korábbi, elöregedett hordóparkot lecseréltette. Azt mondta, akadt köztük 50-60 éves is. A borász alapelve, hogy tíz évnél idősebb fát nem használnak borok érlelésére.

 

Nem titok, már a tavalyi Boregyetemen is kiderült, hogy Áts Károly kísérletez is a különböző hordókkal. Négy magyar gyártó különböző pörkölésű hordóit teszteli a különböző borokon, mind az erjesztés, mind az érlelés tekintetében. Pincébe lépésünk után rögtön a mély vízbe dobta a China Daily amerikai újságíróját: három különböző kádár medium pörkölésű hordójából kóstoltatta ugyanazt a 6 puttonyos, 2013-as évjáratú aszút a Szarvas-dűlőről. Nem volt kérdés, hogy a három közül melyik hordó lesz a befutó, a különbségek teljesen egyértelműen megmutatkoztak.

 

Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvelLenz Moser egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy közös képeket készítsen (balról Lenz Moser fotóz, pózol Michael Gary Peters (China Daily), a szerző (Vinoport-Borászportál-Winelovers), és Áts Károly főborász a három hordó Szarvas aszú mellett

 

"A 2015-ös évjáratban is a medium+ pörkölés bizonyított a furmint esetében: ennél a pörkölési erősségnél jelenik meg először a fa hatása a borokban, de nem fás ízjegyekkel, hanem toastosság formájában" – mondta. Áts Károly a hordók mellett az élesztőkkel, a beoltási technikákkal, a finomseprővel is játszik, talán csak a furmintdominanciában biztos.

A furmint a legszebb szőlőfajta, amit ismerek; én hiszek benne" – mondta. De ez nem jelenti azt, hogy az egyes területek szőlőivel ne variálna. "Minden területen máshogy van egyensúlyban a szőlő; van, ahol 18-20 fokkal szedjük, de van, ahol 22-24 foknál optimálisak az egyéb paraméterei." A főborász kérésére ezért külön szüretelik a különböző területi egységek szőlőit, és vizsgálják cuvée-kben elérhető legjobb arányát. Nincs könnyű dolguk segítőinek, mivel a Grand Tokaj ma mintegy 1150 hektárról gazdálkodik (és ebből csak 70 hektár saját tulajdon, és az sincs teljesen betelepítve). Kivéve, hogy egy világszinten is egyedülálló számítástechnikai rendszer segíti őket. 

Tech

A termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés eredményeként készült el nemrég a térinformatikai rendszer. Magyarra lefordítva egy olyan Google-térképhez hasonló rendszert kell elképzelni, amelyen Tokaj-Hegyalja minden dűlője, és annak minden parcellája egyenként megkereshető és kiemelhető, és adott területre kattintva annak speciális adata letölthetőek. A birtok szőlésze, Balassa István meg is mutatta nekünk ezt, persze ezt már nem a pince mélyén, hanem a tolcsvai irodában.

 

Egy-egy parcellára kattintva olyan adatokat tudtunk meg, mint például adott földdarab "gyökerekkel legjobban behálózott mélysége", a "talaj szénsavas mésztartalma 30-60 cm mély rétegben", a humusztartalom, a fagykár veszélye vagy a csapadékos évek. A rendszer fordítva is működik – mondta Balassa. Tehát ha a borász konkrét termelési céllal keres (egy "nagy fehéret" vagy egy "telt édeset" készítene), elég a megfelelő szűrőket kipipálnia – például "furmint", "agyag", "XY pH", és máris látja, hogy adott évben melyik parcellákról érdemes ehhez szüretelnie. A rendszert később a borvidék borászai is használhatják majd.

 

"Még sehol a világon nem láttam ehhez fogható technológiát" – mondta Lenz Moser, aki feleségével együtt egész nap velünk tartott, és egy pillanatra sem hagyta abba az elégedett, lelkes mosolygást (sem a fényképezést). "Ez a rendszer kiszámíthatóvá teszi a termelést, hiszen tényeken és számokon alapszik, és ez az egyik legfontosabb dolog a termelői piacon."

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Az Grand Tokaj 12,4 milliárd forint állami támogatást kapott tőkeemelés és hitel formájában 2013-2015 között, ebből 4,5 milliárd forint a hitel. A cég talpra állításához tavaly év végén további 16,6 milliárd forintot kértek. A cég 2019-re nyereséges, önfenntartó működést, osztalékfizetést tervez.

Hogy a Grand Tokaj a világpiaccal számol, az irodákkal szemben épülő, már majdnem kész palackozó is elárulta. Majoros László hosszú futószalagok mellett vezetett minket végig nagyon lelkesen: nem is olyan sokára ezekről gördülnek majd le a márka egyedileg sorszámozott palackjai. "A címkék alapján még az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kína vagy Németország fogyasztói is tudni fogják, hogy melyik napon, hánykor, ki zárta palackba adott tételt."

 

Hogy valóban jut majd bor a világ minden pontjára, azt nemcsak az extrém nagy pincerendszer, de a szintén elképesztő méretű, szintén Tolcsván található tartálycsarnok is biztosítja. A mintegy 2,5 milliárd forintból megépült 66 ezer hektoliteres tartálycsarnokot később további 44 ezer hektoliteres kapacitással bővítik.

 

Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvel

Árad a szeretet: Áts Károly egyik borát Lenz Moserről nevezte el, legalábbis a tartályt ez alapján tudja újra és újra beazonosítani

 

"István megmondja, hogy mit tud termelni, a marketing és a vezetés megmondja, hogy milyen borokra van szükség a piacon, Károly és én pedig megkeressük a metszéspontot egy szupercsapat vagyunk!" Lenz Moser szerint ugyan csapatmunkáról van szó, valójában még mindig egy ember a motor, a szív, ez pedig Áts Károly. Efelől csak annak lehetnek kétségei, akik még nem találkoztak a borásszal.

Vélemény

Kíváncsi lettem volna, hogy a Pekingben élő alkalmi kollégám mit gondolt az egészről, de a nap folyamán végig visszafogottan hallgatott, gyakran mosolygott vagy elégedetten bólogatott. Nekem mindenesetre teljesen őszintének, és meglepően lelkesnek tűnt a csapat, akiket én magam szakmailag is nagyra tartok. 

 

A világszerte ismert osztrák szakember teljesen egyértelműen szívvel-lélekkel, teljes mellszélességgel áll a projekt mellett, gyakorlatilag folyamatosan fel van villanyozva. Áts Károly úgy beszélt a borokról, mint gyermekeiről, Balassa István elhivatottsága pedig akkor mutatkozott meg, amikor terepjárójával megpróbálta a teljes borvidéket megmutatni a China Daily szerzőjének és nekem. Beköszönt Szappanos Péter vezérigazgató is, találkoztunk a marketing- és a kereskedelmi vezetővel, illetve a nagyon fiatal, de lelkes kommunikációs osztállyal. 

 

Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvel

Balassa István dűlőtúráján a furmint és a hárslevelű szőlőket is megmutatta a vendégnek, Lenz Moser dokumentálta

 

Egyetlen egyszer láttunk komor arcot, Lenz Moseré váltott komolyra egy perc erejéig, amikor a Kereskedőházat övező korábbi botrányok kerültek szóba. "Ezek az ügyek elveszik a figyelmet attól a csodától, ami itt zajlik, de persze foglalkoznunk kell ezekkel is." A csapat, úgy tűnik, most már biztosak benne, hogy a márka és ezzel a tokaji borvidék is sínen van, és mindez feledtetni fogja az előző vezetés kétes ügyeit.

 

Hogy nem esnek a pincevakság hibájába, azt egyébként Moser utólagos, eheti emailje próbálja bizonyítani. Talán ő sem bánja, ha néhány sorát lefordítom az olvasóknak:

"...Nagyon örülök, hogy személyesen is meglátogatta a Grand Tokajt, így talán már ön is megérti a lelkesedésemet, és bizalmamat a Tokaj-projektben. Ennek a régiónak minden adott ahhoz, hogy újra meghódítsa a világ színpadát, sőt, más nagyszerű vidékeket is magával húzzon!

A következő napokban egyébkét a Disznókő, a Holdvölgy, a Béres, a Demeter és a Sauska pincét is meglátogattuk. Szintén szenzációs minőséggel és nagyszerű emberekkel találkoztunk!"

 

Ez az új Tokaj: szuper csapat, hatalmas szívvel

Mit mutatnak a Grand Tokaj borok?

A jó bor nem fáraszthatja le a szájat. A jó borban a gyümölcsök kitöltik a szájüreget, a savak felfrissítik, lepucolják a nyelvet, és a korty után frissítő érzetet hagynak hátra" vallja Áts Károly. Ottlétünk alatt számos tartály- és hordómintát kóstoltunk, itt röviden csak azokról a borokról írok, amelyek már palackban vannak, méghozzá az új címkék alatt.

 

Sárgamuskotály 2015, félszáraz

12 gramm cukor, reduktív, vásárolt szőlőt a borvidék teljes területéről házasítva.

Üde, citrusos, virágos, muskotályos jelleg, dominál a fehér húsú barack, vibráló, ropogós savak, egészen hosszan kitart.

 

Furmint 2015

Különböző területekről vásárolt szőlő, kis ládás szüret, kettős beoltás, battonage.

Visszafogott (habár talán túl hideg), illatában fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök, citrusok és barack. A kortyban mindemellett megjelenik a sós-ásványosság, kis pisztácia, a hordó és a battonage visszafogott, még elegáns kesernyéssége.

 

Kővágó Furmint 2015

Saját terület, 1983-as telepítés, 3 különböző szőlőklón házasítása, szintén kettős beoltás, finomseprőn érlelve, első töltésű hordók.

A furmint fajtajellege itt fokozottan jelenik meg, de szintén a barack és a pisztácia ízjegyei dominálnak, valamint a sós ásványosság. A hordóhasználat kifejezett, de nem tolakodó. Szép hosszú a korty, krémes a textúra. 

 

 

Sárgamuskotály 2014, kései szüret

Részben aszúsodott szemkeből, 80%-a a Szarvas-dűlőből, a többi vásárolt szőlő különböző területekről. Színe citrom, a bor könnyed, de fejlett, kerek. Kamilla és birs, jó savak, közepes hossz. Jól behűtve szép, jól iható, tudatosan elkészített bor.

 

5 Puttonyos Aszú 2013

Felvásárolt szőlőből, tartályban erjedt.

Sok gyümölcs, friss illat, jól érett birs és narancs, méz és gyógynövények, a végén kis mentolos, grépfruitos frissesség, szép savak. Még nagyon fiatal, nagy potenciál.

 

Tokaji Aszú Szarvas 6 Puttonyos 2013

Lenz Moser: Karcsi, kérlek, jellemeznéd ezt a bort három szóban?

Áts Károly: Ez Tokaj maga.

Lenz Moser: Nem, ez több. Ez az új Tokaj. 

9,5-ös alkohol, 270 g/l cukor, 8,5 g/l sav. Nagyon sötét, arany szín, elképesztő tartalom. Szárított kamilla az illatban, amely nagyon összetett, számos rétege van. Koncentrált, mégis könnyen fogyasztható. Birs, aszalt barack, mézes pörkölt dió, grillázs.

A Lenz Moserrel készített májusi nagyinterjúnkért ide kattinson>>
Áts Károly 10 őszinte mondata Tokajról>>

Kiegészítés: a cikk megírása és időzítése után kaptuk a hírt, miszerint a miniszterelnök visszahívja Tombor Andrást és a Grand Tokaj felügyelőbizottságát (amelynek a cikk szereplői nem tagjai), és átszervezi a cég irányítását.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!