A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Húsvéti terítéken…a pálinka

Mivel kínáljunk a locsolókat, mit adjunk a nyúlpaprikáshoz?

2017-04-11 | Badics Kata


Húsvéti terítéken…a pálinka

Az elmúlt évek felmérései szerint a pálinka trendi és minőségi itallá vált. A 18 év feletti fiatalok és a középkorúak körében is folyamatosan növeli kedveltségét. Általánosan a férfiak, a fiatalok és a magasabb végzettségűek fogyasztják, de a hölgyek körében is egyre népszerűbb.


 

A pálinka, mint igazi társasági ital mindkét nem képviselőit és bármelyik felnőtt korosztályt meg tudja szólítani, de igen csak szubjektív nedű. Meggyőződésem, hogy nincs női és férfi pálinka, csak egyéni ízlés és a pálinkaörömök különféle szintjén tartó pálinkázó. Egy pálinkakedvelő ember tudja, hogy más a kapcsolata a pálinkával annak, aki már ismeri és értőn fogyasztja, és más azé, aki valamilyen okból még nem.

 

A pálinka élelmiszer, ezért fogyasztói elvárás, hogy friss gyümölcsből, egészséges alapanyagból készüljön, kóstoláskor pedig  azonnal az adott gyümölcs illatát és harmonikus ízét érezzük a pohárban. Fogyasszuk tulipán formájú pohárból (grappás pohár), 16-20 C fokon, és ne hajtsuk fel egyszerre - ízlelgessük, „rágjuk meg” alaposan, ügyeljünk a mértékletességre!

 

Gyümölcsök és zöldségek

 

Gyümölcsfajok szerint a pálinka lehet szilva, barack, körte, birs, meggy, cseresznye, alma, szőlő, törköly. Ezen felül számtalan fajta biztosítja az apró finomságokat. A vadon termő és bogyós gyümölcsök pálinkái - mint a bodza, vackor, berkenye, som, kökény, málna, szeder vagy ribizli - különleges ízélményt ígérnek. Újra divatba jöttek a tudatosan komponált vegyes gyümölcs házasítások. Az üdén gyümölcsös párlatok mellett választhatunk hordós érlelésűeket vagy ágyas pálinkákat is. Bővítik a lehetőségeket a sör- és borpárlatok, valamint az újféle zöldségpárlatok kínálata. Alkoholfok szerint pedig valóban széles a skála, de a hangsúly itt is az egyensúlyon van!

 

Szokássá vált manapság saját pálinkával büszkélkedni (legyen az magán- vagy bérfőzetett párlat), de itt is elsőrendű a hozzáértés, mert gasztronómiai élvezetet csak hibátlan párlatok nyújthatnak,nem szólva az élményről, ami meghatározó a pálinka, mint termék további megítélésével kapcsolatban.

A pálinkakultúra a tisztán gyümölcsből készült minőségi ital fogyasztásával kezdődik. Akár otthon, akár étteremben, kereskedelmi kínálatban és bármilyen társaságban.

 

 

Napjaink legjelentősebb pálinkázási alkalmai a családi ünnepek, a társas, baráti események - ilyen a húsvéti vendéglátás is. Lehet üdvözlőital, aperitif, digestif, búcsúpohár (János-áldás). Kísérheti a közös étkezéseket, azaz a borokhoz hasonlóan (de nem azonos módon) társíthatjuk ételeinkhez. Minden megengedett, ami ízlik - nincsenek merev szabályok, elsősorban a színvonal számít!

 

Egy pikáns lekvár kikavarásától a pálinkával készült ételig, a pálinkával való „fűszerezésnek” csak a fantáziánk szabhat határt. Egy új fogással, harmonikus ízkombinációval meglephetjük vendégeinket és vendéglátóként gyorsan bezsebelhetjük az elismeréseket is.

 

Húsvéti fogások pálinka mellé

 

Hagyományosan húsvéti ételeink a sonka, a főtt tojás és a kalács. Egy prágai sonkához, főtt csülökhöz és tojássalátához birs-, kiffer körte-, vilmoskörte-pálinka, a pácolt-füstölt sonkához, érlelt sonkához egy zamatos sajmeggy vagy hordóban érlelt törkölypálinka, borpárlat, a mandulás kalácshoz berkenyepálinka dukál.

 

A zöldségpárlatok, mint a medvehagyma vagy a zellerpárlat legegyszerűbben krémlevesek és medvehagymás pogácsa fűszere és társa lehet.

 

Báránysülthöz sárgamuskotály törköly vagy cabernet franc törköly; borjúbécsihez, sonkás réteshez, csupacsokis brownie-hoz a cigánymeggy-pálinka is kiválóan társítható. Akácvirágos Lepotica szilvapálinka a sertésszűzhöz vagy sült kacsához. A zöldséges tésztasalátához, tenger gyümölcseihez, roston sült halakhoz Irsai Olivér szőlőpálinka, furmint-, sárgamuskotály- vagy vilmoskörte-pálinka. Májpástétomhoz vagy sült malachúshoz érlelt almapálinkát, barackos csirkemellhez, túrós desszertekhez kajszibarack-pálinkát párosíthatunk.  Digestifként, illetve kávé mellé (ínyenceknek a kávéba) Gönci barackpálinka vagy érlelt aszútörköly-pálinka kínálható.

 

Egy menüsor összeállításánál érdemes a kevésbé karakteres gyümölcspálinka ízektől a markánsabbak és az érleltek felé haladni, ez a jó gyakorlat érvényesül a több tételből álló pálinkakóstolók során is, azonban erről majd legközelebb…

 

S végezetül, mit is adhatunk fel a legendás nyúlpaprikáshoz? Kékfrankos, vagy kadarka szőlőpálinkát, illetve zweigelt törkölypálinkát! Ezzel biztosan nem nyúlunk mellé…

 

Szerző: Badics Kata okleveles pálinkamester

Főkép: a szerző saját fényképe



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!