Kremstal, Ausztria
Borismeret
2014-12-19 | Tóth Adrienn
Alsó-Ausztria a legnagyobb a négy osztrák borrégió közül. Több mint 27 000 hektáros termőterületével megelőzi Burgenlandot, Stájerországot és Bécset. A főként zöld veltelinijeiről ismert Alsó-Ausztrián belül nyolc borvidéket különböztetünk meg, amelyek közül a Duna mentén fekvők között párhuzam állítható fel. Kremstalt Wachau és Kamptal fogja közre, a folyó e három közül az első kettő esetében bír jelentős befolyással.
Történelem
Kremstal vidékén a középkorban főként az egyházi birtokok voltak meghatározóak, amelyek jelentős mennyiségű bort állítottak elő. Ebből a szempontból már ekkor is kiemelkedtek a Krems és Stein települések határában húzódó termőhelyek.
Szabályozás
Kremstalban 2007-ben hozták létre a saját eredetvédelmi szabályozásukat DAC, azaz Districtus Austriae Controllatus név alatt. Megjelenítve a régióban található főbb szőlőfajtákat a Kremstal DAC zöld velteliniből vagy rajnai rizlingből készülhet. A rendszer két szintből áll, az alap tételek a classic nevet viselik, míg abban az esetben, ha a reserve kifejezés is megjelenik a címkén, az arra utal, hogy érettebb alapanyagot, így kifejezőbb gyümölcsös zamatokat várhatunk.
Elhelyezkedés, természeti adottságok
A tartomány majd’ 2250 hektárra kiterjedő szőlőtermelése három fő zónára osztható. Krems és Stein történelmi városai Wachaut nyugatról határolják, ebben a régióban a köves, mészköves talaj a jellemző, amely minerális borokat eredményez. Krems városától keletre már inkább a mély lösztalaj az elterjedt, így itt lágyabb a borok struktúrája. A harmadik egység pedig a Dunától délre húzódik. Kamptalhoz és Wachauhoz hasonlóan itt is tapasztalható a Duna által szállított pannon klíma melegítő és a Waldviertel hűtő hatása.
Zöld veltelini
Messze a legnagyobb felületen termesztett fehérszőlő-fajta Ausztriában. Mindez annak ellenére igaz, hogy az ezredfordulóhoz képest csökkent a mennyisége. Azonban még így is a fehér szőlők majdnem harmadáért felel.Borkészítés
A borkészítés stílusa emlékeztet a szomszédos Wachauéra, főként a classic veltelinik és rajnai rizlingek esetében. Az eredetvédelmi törvény szerint ezen boroknál a gyümölcsös és a minerális aromáknak kell meghatározónak lenniük, ennek megfelelően azok érlelésére túlnyomórészt tartályt vagy nagyobb, idősebb hordókat használnak. A reserve kategória sem áll távol ettől, bár ezen borok kapcsán a botritisz és a hordós érlelés finom megjelenése már engedélyezett.
Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz
Kremstal elsősorban zöld veltelini és rajnai rizling borairól ismert, ám készítenek itt még weissburgundert, azaz pinot blanc-t és vörösborokat különböző kék szőlőkből. Ha ételpárosításról szólunk, a classic tételeket elsősorban sertéssült és tavaszi tekercs mellé ajánlják a helyiek. Míg a reserve zöld veltelini kifejezetten széles ételspektum társaságában funkcionálhat, addig a reserve rajnai rizling leginkább komoly halfogások párjaként javallt.
Ha oda látogatsz…
Krems közelében található a göttweigi bencés apátság, amelyet 1065-ben a passaui püspök alapított. Ez a barokk stílusú épület a melki apátsághoz hasonlóan magaslaton helyezkedik el, így nyújtva kilátást a körülötte húzódó tájra. Érdemes megtekinteni a császárlépcsőt és a templomot, az apátság látnivalóit pedig az állandó múzeumi tárlatok mellett időszakos kiállítások is színesítik.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg"

Fenntartható ökológia gondolatok Ausztriában és Magyarországon

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!