A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kremstal, Ausztria

Borismeret

2014-12-19 | Tóth Adrienn


Kremstal, Ausztria

Alsó-Ausztria a legnagyobb a négy osztrák borrégió közül. Több mint 27 000 hektáros termőterületével megelőzi Burgenlandot, Stájerországot és Bécset. A főként zöld veltelinijeiről ismert Alsó-Ausztrián belül nyolc borvidéket különböztetünk meg, amelyek közül a Duna mentén fekvők között párhuzam állítható fel. Kremstalt Wachau és Kamptal fogja közre, a folyó e három közül az első kettő esetében bír jelentős befolyással.


Történelem

 

Kremstal vidékén a középkorban főként az egyházi birtokok voltak meghatározóak, amelyek jelentős mennyiségű bort állítottak elő. Ebből a szempontból már ekkor is kiemelkedtek a Krems és Stein települések határában húzódó termőhelyek.

 

Szabályozás

 

Kremstalban 2007-ben hozták létre a saját eredetvédelmi szabályozásukat DAC, azaz Districtus Austriae Controllatus név alatt. Megjelenítve a régióban található főbb szőlőfajtákat a Kremstal DAC zöld velteliniből vagy rajnai rizlingből készülhet. A rendszer két szintből áll, az alap tételek a classic nevet viselik, míg abban az esetben, ha a reserve kifejezés is megjelenik a címkén, az arra utal, hogy érettebb alapanyagot, így kifejezőbb gyümölcsös zamatokat várhatunk.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

A tartomány majd’ 2250 hektárra kiterjedő szőlőtermelése három fő zónára osztható. Krems és Stein történelmi városai Wachaut nyugatról határolják, ebben a régióban a köves, mészköves talaj a jellemző, amely minerális borokat eredményez. Krems városától keletre már inkább a mély lösztalaj az elterjedt, így itt lágyabb a borok struktúrája. A harmadik egység pedig a Dunától délre húzódik. Kamptalhoz és Wachauhoz hasonlóan itt is tapasztalható a Duna által szállított pannon klíma melegítő és a Waldviertel hűtő hatása.

 

 

Zöld veltelini

Messze a legnagyobb felületen termesztett fehérszőlő-fajta Ausztriában. Mindez annak ellenére igaz, hogy az ezredfordulóhoz képest csökkent a mennyisége. Azonban még így is a fehér szőlők majdnem harmadáért felel.

Borkészítés

 

A borkészítés stílusa emlékeztet a szomszédos Wachauéra, főként a classic veltelinik és rajnai rizlingek esetében. Az eredetvédelmi törvény szerint ezen boroknál a gyümölcsös és a minerális aromáknak kell meghatározónak lenniük, ennek megfelelően azok érlelésére túlnyomórészt tartályt vagy nagyobb, idősebb hordókat használnak. A reserve kategória sem áll távol ettől, bár ezen borok kapcsán a botritisz és a hordós érlelés finom megjelenése már engedélyezett.

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

Kremstal elsősorban zöld veltelini és rajnai rizling borairól ismert, ám készítenek itt még weissburgundert, azaz pinot blanc-t és vörösborokat különböző kék szőlőkből. Ha ételpárosításról szólunk, a classic tételeket elsősorban sertéssült és tavaszi tekercs mellé ajánlják a helyiek. Míg a reserve zöld veltelini kifejezetten széles ételspektum társaságában funkcionálhat, addig a reserve rajnai rizling leginkább komoly halfogások párjaként javallt.

 

Ha oda látogatsz…

 

Krems közelében található a göttweigi bencés apátság, amelyet 1065-ben a passaui püspök alapított.  Ez a barokk stílusú épület a melki apátsághoz hasonlóan magaslaton helyezkedik el, így nyújtva kilátást a körülötte húzódó tájra. Érdemes megtekinteni a császárlépcsőt és a templomot, az apátság látnivalóit pedig az állandó múzeumi tárlatok mellett időszakos kiállítások is színesítik. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!