Milyen pohárból igyunk portóit?
A nagy pohárvita 3/2
2015-12-27 | Bánlaki D. StellaA hagyományos portóis pohár kicsi, egyre többen teszik le azonban a voksukat a hagyományos borospohár mellett az erősített italok esetében is. Megnéztük, melyik mellett milyen érvek szólnak.
Arról már nem érdemes vitát nyitni, hogy befolyásolja-e az ízélményt a pohár, amelyből iszunk. Igen, befolyásolja. És ezt a piac ki is használja. Háromrészes sorozatunk első cikkében a szár nélküli borospoharak, a tumblerek ügyét jártuk körbe>>
Milyen pohárból igyunk portóit? Kérdezte valaki nemrég a Wine Spectator olvasói rovatában, a szakértők pedig csuklóból vágták rá: a portói esetében megteszi bármilyen borospohár. A hagyományos kis portóis poharat egész egyszerűen azért szokás használni, mert a magas alkoholtartalmú italból kis mennyiségnek is elégnek kellene lennie, tették hozzá.
Biztos ez?
Járjuk körbe alaposabban a témát.
Az ideális borospohár kehely alakú, a teteje felé szűkül, kb. két deciliter űrtartalmú, vékony falú, csekély hőkapacitással. És persze tiszta, mosószer maradványoktól is mentes. De a borospoharak családján belül, a klasszikus felsorolás szerint még így is megkülönböztethetünk vörösboros, fehérboros, pezsgős, burgundi vörösboros, bordói vörösboros, illetve portóis és sherrys poharat.
A Riedel egyik sorozata; jobbról az első a portóis, a harmadik a sherrys
Érvelők a nagy pohár mellett:
A portói a nagy bor – nagy pohár, illetve a vörösbor – nagy pohár elv mentén is nagy poharat érdemelne, nem egy olyan kicsit, amilyenbe hagyományosan töltjük. Nem töltenénk egy szép fehér burgundit, sem egy drága claret-t egy mini pohárba – miért tennénk ezt az értékes portóinkkal? – teszi fel a kérdést a Taylor's, a világ egyik legnagyobb és legrégebbi portói kereskedő háza.
A Riedel portóis poharai 168-175 milliméter magasak, és legalább 2,4-2,5 deciliter űrtartalmúak. A kisebbeket a vintage portokhoz ajánlják, míg a nagyobbak csak a fancy éttermek és bárok kedvéért készülnek. (Összehasonlításként: például viognier/chardonnay pohár 198 mm magas és 350 ccm űrtartalmú; a rizlinges 210 mm magas és 400 ccm űrtartalmú; a sauvignon blanc pohár 214 mm magas, 350 ccm űrtartalmú.) A Riedel a tesztjei során bebizonyította, hogy a fehérboros poharak remek alternatívái a portóis poharaknak.Ezekben kevésbé intenzívek az aromák, viszont sokkal differenciáltabbak.
Érvelők a kis pohár mellett:
A legfontosabb érv a kis pohár mellett nyilván az, hogy a portói termelők is ezeket használják. Korábban az ISO (International Standard Organization) egy 10 centiliter űrtartalmú, klasszikus formájú kiadást készített, majd a Portói Borintézet és a legnagyobb forgalmazók egyesületének megbízására egy portugál építész, Álvaro Siza Vieira 2002-ben újat tervezett, természetesen a szakma közreműködésével. Vieira pohara a korábbinál magasabb lett, a tetején szűkebb, 10 centiliter űrtartalmú, és vékony falú.
Mit írnak a WSET tankönyvek? "Az erősített borokat kis poharakban illik felszolgálni, hogy kóstoláskor azok gyümölcsös aromái érvényesüljenek, és ne a magas alkoholtartalom. Ugyanakkor a pohárnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy megmozgathassuk és megfelelően illatolhassuk benne a bort."
A Wine Enthusiast is a kisebb, klasszikus forma mellett tette le a voksát, ugyanis szerintük ez koncentrálja az aromákat, illetve a pohár viszonylag rövid szára miatt a kezünkkel folyamatosan melegítjük az italt, amely így intenzívebben érezhető.
A portói pipák
A Riedel O-sorozatában egy sima, vizespohárnak kinéző, talp nélküli poharat is kínál vintage vagy tawny portokhoz (90 mm magas, 2,35 dl űrtartalmú, vékony falú egyszerű üvegpohár). Meg kell említeni azokat a pipa alakú kis kortyolókat is, amelyek angolul port sipper vagy port pipe néven futnak. Ez nem valami modern őrület, már az 1700-as évek végén is létezett. Ezt kézben tartva szintén folyamatosan melegítjük az italt, és a szívószálszerű kortyolóval mindig a pohár aljáról szívjuk ki tartalmát - ezért egyesek szerint így az oxigénnel nem érintkező részt isszuk, de ez azért némi vitára ad okot. Ráadásul állítólag a szívókát többnyire nehéz tisztítani, és nagyon törékeny is.
Portóis pipák
Akkor már beszéljünk a sherryről is
Sokkal kevesebb vitát vet fel a sherrys pohár, ezt ugyanis még a Riedel is a hagyományos formából kínálja. Szigorúan hosszú szár, szűkebb, kisebb kehely, 211 centis magasság, 1,9 decis űrtartalom. Az ISO-standard sherrypohár csak 120 milliliteres. A formája 1980 óta változatlan, a leírás szerint a tradicionális jerezi pohár az újabb teszteken is bebizonyította, hogy a legjobb választás a sherrykóstoláshoz.
A közép- és felsőfokú WSET tankönyvek nem tesznek különbséget a sherrys és portóis poharak között.
Mi a konklúzió?
Míg a tumblerek esetében viszonylag egyszerű volt levonni a következtetést, az erősített borok ügye megosztó. Valószínűleg érdemes maradni a klasszikus portóis poharaknál, vagy ezek hiányában kisebb fehérboros poharat választani hozzájuk. Jó alternatívának tűnnek a különböző borkóstolókon is használt, az átlagnál kisebb, univerzálisnak titulált talpas poharak, lehetőleg a jobb minőségű, vékonyabb falú verziók.
A harmadik részben a legjobb pezsgőspoharat próbáljuk megtalálni, még a szilveszter előtt.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!