A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit igyunk nyáron? 2011

Borkereskedők tippjei 1. rész

2011-06-27 | Tóth Adrienn


Mit igyunk nyáron? 2011

Ha van olyan évszak, amelyre különösen jellemzőek bizonyos stílusok, mint a reduktív fehérborok, rozék, vagy az egyre nagyobb számban előforduló habzó- és gyöngyöző borok, akkor az kétségtelenül a nyár. A logikai összefüggés már csak azért is megállja a helyét, mert ezeket a bortípusokat lehet a legalacsonyabb hőmérsékletre hűteni úgy, hogy ne veszítsék el lényegüket. A borok világa persze pont attól szép, hogy a benne élők koránt sem ilyen egysíkúan gondolkoznak. Megkerestünk néhány borkereskedőt, hogy osszák meg velünk tuti tippjeiket, mit igyunk a nyári kánikula idején.


Mátéffy Kriszta – Budai Borszalon

Maul - Solar 2010

Az első választás Maul Zsolt, villányi termelő 2010-es Solar elnevezésű bora. Ez egy sauvignon blanc, amely Kriszta szerint szép példája a szőlőfajtának, üde, gyümölcsös, könnyen csúszik, és tényleg jó kedve támad tőle az embernek. (1450 Ft)

Szeleshát – Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2010

A málnás aromákban bővelkedő rozét még lendületesebbé teszi a benne található természetes szénsav. Fröccsnek is kiváló – mondják tapasztalatból a borszalonos lányok -, de mindenképpen érdemes jól behűteni. (1170 Ft)

Bujdosó – Secco (fehér) 2010

Az eddigi Rosé Seccók után idén új tétel látott napvilágot a Balaton déli partján. A gyöngyözőbor kell a nyáron, mert a buborék megbolondít. A kép azonban túlmutat ezen, az alapbor is fontos, ami ebben az esetben nagyon is "királyleánykásra" sikerült. (1870 Ft)

Mit igyunk nyáron? 2011

Rein Krisztián – Monarchia Borok

Egri Rosé 2010

Krisztián ezt tipikusan annak a rosénak tartja, amit a hőségben jólesik inni, csak úgy, jéghidegen. A bor 100%-ban kékfrankos, üde savakkal, szép gyümölcsösséggel az egri borvidékről. (1290 Ft)

Monarchia Selection - Muscat-Furmint 2010

Bár még nincs piacon, egy-két héten belül várhatóan befut a Monarchia borszaküzleteibe ez a tétel. Vélhetően azért került bele a Monarchia saját Selection termékcsaládjába éppen most, mert a nyár íze van a borban. 50-50%-ban sárgamuskotály és furmint. Off-dry kategória, a maradékcukor nagyon szexi stílust adott neki. A tökéletes "csajozós" bor. A tételt a Chateau Dereszla készítette. (1220 Ft)

Mit igyunk nyáron? 2011

Kovács Nimród - Syrah 2008

A bor stílusa inkább a Rhone vidékét idézi, ezért is ajánlják még nyáron is szívesen, persze ilyenkor a megszokott szervírozási hőmérséklet alá hűtve; olyan 12-15 °C fokon! Szép gyümölcsös, lendületes, fűszeres. (4890 Ft)

Kató András – Terroir Club

Maurer Oszkár - Zöldfülű 2009

2009-ben a Szerémi Zöld és Bakator szőlőket egy picit másként iskolázta Oszkár, mint az előző évjáratokban, és összeházasítva őket született a Zöldfülű. A cél egy rendkívül természetes, könnyedebb, de egyben jó ivású bor elkészítése volt a Délvidékről. Biztosíthatunk mindenkit, sikerült. Nagy kortyokban javasolt fogyasztani. (1575 Ft)

Mit igyunk nyáron? 2011

Pósta Borház - Kékfrankos 2007

2010 meglepetése volt a fiatal szekszárdi pince bemutatkozása a Terroir Club választékában. A finomra hangolt, szépen érlelt 2007-es vörösborok hamar rajongókra találtak, és el is fogytak. Még egy rejtett kincs van azonban 2007-ből, a most piacra került Kékfrankos. Aki szerette az eddigi Pósta borokat, ebbe is szerelmes lesz. Érett, sok gyümölcsöt kínál, sűrű, mégis gyorsan elfogy, élvezet inni. Az igazi "ungarische wirtschaft", örömbor nagyon versenyképes áron. (1990 Ft)

Eudald Massana Noya - Cava Familia Brut

A katalánok az "Öröm italának" hívják Cava névre hallgató palackos erjesztésű pezsgőjüket. A Massana Noya család régóta vegyszermentes termelést folytat, náluk ez nem divat, hanem hagyomány kérdése. Halvány szalmasárga színű. Az italban lassú és folyamatos a buborékáramlás. Érett gyümölcsös aroma jegyek jellemzik, leginkább alma és körte. Lágy, de tartós bukéja kellemes savasság érzetet hagy a szájban. Pezsgőre fel! (2990 Ft)

Holnap folytatjuk!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!