A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tud a rizling, ha rajnai?

Rajnai rizling október?

2015-09-25 | Dámosy Dóra


Mit tud a rizling, ha rajnai?

Állítólag, ha valaki száz évvel ezelőtt egy Rajna vagy Mosel menti rizlinget szeretett volna fogyasztani a vacsorája mellé, akkor hasonló összeget fizetett volna egy üvegért, mintha Bordaeux legjobbjai közül választ. Mivel az Olaszrizling Október egy mesterkurzusán rajnai rizlingek is feltűnnek majd, összefoglaltunk mindent, amit a fajtáról tudni érdemes.


A Rajna és mellékfolyói partjai mentén készült rizlingek hűvös, elegáns karakterükkel, valamint egyedülálló savszerkezetükkel és az ehhez társuló egyensúllyal olyan sajátos stílust képviseltek, ami kifejezetten keresett volt az elmúlt évszázadokban. Az ezen a vidéken készült rizlingek komoly érlelési potenciállal rendelkeztek és magas élvezeti értékkel bírtak évtizedek múltán is.

Honnan jön?

Ferdinand Regner klosterneuburgi DNS-eredetkutatása megállapította, hogy három szőlőfajta kereszteződéséből jött létre a ma ismert rajnai rizling szőlőfajta. Első lépésben a rómaiak által a germán határvidékre telepített tramini kereszteződött spontán módon a rajnai területeken őshonos autokton szőlőfajtával. Az őshonos szőlő tulajdonsága lehetett a jó fagytűrő képesség és az apró bogyós fürtök, míg a tramini az ízgazdagságát, aromagazdagságát adta az új szőlőfajtának.

 

A későbbiek során újabb kereszteződés történhetett a weisser heunisch fajtával, amely a középkorban igen kedvelt volt mind a francia, mint a német területeken. Ennek a kereszteződésnek köszönheti a mai rizling ropogós, néha acélos savait, a rizlingből készült borok pedig kimagasló savszerkezetüket. Azt tehát a DNS-kutatás mindenképpen megerősítette, hogy a rajnai rizling rendelkezik Rajna menti gyökerekkel, nem egyszerűen a nevében rajnai.

 

Mit tud a rizling, ha rajnai?Rheingau, Geisenheim szőlő, közvetlenül a város felett

 

Írásos források először 1435-ben említik Rheingau területein, majd később 1465-ben a Mosel vidékén. Rheinhessen és Pfalz területéről 15. század végi írásos források találhatóak, Hieronimus Bock 1546-os kiadású Füveskönyvében írja, hogy „rissling” szőlő terem a Mosel és a Rajna vidékén. 

 

A rajnai rizling, a szőlőfajta adottságai valójában mindent megmagyaráznak, ami miatt nagyszerű száraz és édes borok készülhetnek belőle.

 

A szőlő későn fakad, későn érik, ezért elviseli a hűvösebb kora tavaszokat és a megfelelő termőterületeken be tud érni az októberi vagy akár novemberi, különleges borok esetében a még későbbi szüretekre. Németországban a Rajna és mellékfolyói, a Mosel, a Ruwer és a Saar folyók parjain fekvő nagyon meredek déli kitettségű lejtők kínálják a legkiválóbb termőhelyet a rizlingnek, ahol a meleget megtartó köves talaj elnyeli, majd visszasugározza a folyó víztükre által megsokszorozott fénymennyiséget.

 

Ezek a területek, a Mosel-Saar-Ruwer, Rheingau és Rheinhessen Németország legkiemelkedőbb borvidékei közé tartoznak, az Ahr és a Nahe szintén a Rajna mellékfolyói, ahol ugyancsak kiváló bortermő területek találhatóak. Összességében, a Rajna, vagy mellékfolyói a 13 német borvidék közül 9 borvidék életében meghatározó szerepet játszanak, a szőlő számára pozitív irányba befolyásolva a klimatikus viszonyokat. Württenberg és Franken borvidékei keletebbre esnek a Rajnától, és szász területen található még Saale-Unstrut és Sachsen borvidéke, távolabb északra és keletre. 

 

Mit tud a rizling, ha rajnai?Rheingauban a Rajna tavasszal

 

A rajna menti rizlingek lehetnek szárazak és édesek, és a szőlő nemesrothadásra is hajlamos. A német bortörvény a borok besorolásánál a szőlő szüreteléskori érettségét veszi alapul, ez alapján osztályozza a borokat, száraztól az egészen magas maradékcukor tartalmú Beerenauslesékig, vagy Trockenbeerenausleesékig. A dűlők, területek osztályozására, besorolására történtek már kísérletek, de az egyébként is számtalan információt tartalamazó német borcimkéken ebből jelenleg annyi látható, hogy a kiemelkedő minősítésű dűlőkből származó borokat a termelők megjelölhetik. („Grosses Gewächs”, illetve Reingauban „Erstes Gewächs” jelöléssel-ez a Verband Deutscher Prädikatsweingüter szervezet besorolása.)

 

 

A német bortermő területeken több mint 20 %-án, mintegy 22.000 hektáron ma rajnai rizlinget termesztenek. A szőlészek, borászok célja egyre inkább a nemzetközi trendeknek megfelelően csúcsminőségű száraz borok készítése, de továbbra is nagy szerepe van az édes, akár késői szüretelésű, botrytises, vagy jégboroknak.

 

A Mosel vidékén 1990-2000 között a rizlinggel művelt terület mintegy 30%-kal csökkent, csak a kimagaslóan jó területeken folytatták a termelést. Az Obermosel mészköves talaja inkább pezsgőalapanyag készítésére alkalmas borokat ad, azonban a Mittelmosel, Bernkastel térsége a telt, gyümölcsös rizlingek hazája. Itt található

Németország legdrágább és legértékesebb mezőgazdasági területe

A Bernkasteler Doktor dűlő néhány hektárján ma négy tulajdonos osztozik, a dűlő a nevét Beomond trieri érsektől kapta a 14. században, mert az érsek az ebből a dűlőből származó édes bort gyógyszerként fogyasztotta. 

 

A Mosel mellékfolyói, a Saar és a Ruwer mentén karcosabb, fémesebb, intenzívebb rizlingek készülnek, a nem ritkán még mindig a trieri érsekség tulajdonában álló területeken.

 

Karl Marx egykori középiskolájának szintén van saját szőlőtermő területe ezen a vidéken. Az Untermosel, vagy a művelési mód miatt ún. Terassenmosel területe Burg Cochem vidéke, ahonnan karcitosabb talajról robosztusabb rizlingek készülnek.

 

A Rajna Mainz előtt 32 km hosszan nyugat felé folyik, ez a rheingaui borvidék területe. Itt is évszázados tradíciója van az északi parton, déli kitettségű lejtőkön a rizling termesztésének, ezekről a területekről már a 19. században is magas áron értékesítettek nagyszerű rizlingeket. Ez a térség híresen a késői szüretelésű, édes Beerenauslesék és Trockenbeerenauslesék hazája. A Rheinhessen borvidék melegebb klímájú, délebbre eső területei egymással versengve kínálnak egyre izgalmasabb rajnai rizlingeket, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a német rizlingek ismét komoly elismeréseket szerezzenek maguknak világszinten is.

 

Úgy tűnik, hogy bár a rizling mára a világ számos pontján elterjedt, de csodásan érzi magát szűkebb hazájában is, mindannyiunk nagy örömére. 

 

Az Olaszrizling Október rendezvényről és a mesterkurzusokról ITT tudhat meg többet.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!