A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tudsz a sajt- és borpárosításról?

Megoldások

2013-05-30 | Tóth Adrienn


Mit tudsz a sajt- és borpárosításról?

Ma igazán sajtos hangulatban vagyunk, hiszen a Gourmet Fesztivál szakmai napján ezen a napon kerül megrendezésre a Sajt! 2013 szakmai konferencia és sétáló kóstoló. A sajt mellett a bor persze mindig adott, így logikusnak tűnt, hogy ma a sajt- és borpárosítás kérdéskörét feszegetjük kvízkérdéseinkkel.


Kérdéseinkhez kattints IDE!

1. A sajt és a bor párosításának egyik alapszabálya az azonos savszinten nyugszik, ennek megfelelően egy savgazdag fehérbor jól illik egy hasonló tulajdonságokkal bíró sajthoz. Ezen elvnek megfelelően mit párosítanál egy friss kecskesajthoz?

A jó válasz a C: egy üde sauvignon blanc-t.

A kecskesajt klasszikus kísérője a sauvignon blanc. E tradíció hazájának a Loire völgye tekinthető, ahol a chenin blanc mellett a sauvignon blanc az egyik meghatározó fehérszőlő-fajta. E vidék ugyancsak ismert a chèvre sajtról, amely magyarul egyszerűen annyit tesz: kecske. A duó sikerét így ebben az esetben nemcsak a gasztronómiai kompatibilitás adja, hanem az azonos termőhely is.

2. A következő alapelv az ellentéteken nyugszik. Ezen megközelítés egyik legszemléletesebb, és egy újonc számára leginkább meglepő példája a kéksajt és … duettje.

A jó válasz a B: az aszú

A kéksajtok régóta klasszikus kísérői az édes boroknak. Kóstolás nélkül talán erről a klasszikus párosról a legnehezebb elképzelni, hogy olyan különleges összhatást érhetünk el általa, amely bárki számára érthetővé teszi az étel és a bor párosítása kérdésének jelentőségét. A botritizálódott édes borokon túl egyébként hagyományosan édes, erősített portói borokkal is fogyasztották ezt a sajttípust.

3. A sajt és a bor párosa akkor mondható jónak, ha…

A jó válasz a B: egyaránt érzed a sajtot és a bort.

Biztosan tudhatod, hogy jó párost alkottál, ha a duett megfelel a következő követelményeknek: egyaránt érzed a sajtot és a bort; a páros egy olyan kellemes ízhatást hoz ki egymásból, ami nem feltétlenül volt meg bennük külön-külön, és persze a legfontosabb, hogy ízlik neked.

4. Sokaknak meglepő lehet, de lendületes savaik és a tannin hiánya miatt a fehérborok általánosságban jobban jönnek ki a sajtokkal. Ha mégis vörösbort választanánk, melyik lehet a legjobb megoldás?

A jó válasz az A és a B: Ha idősebb tételt választunk, amelynek már lekerekedtek a tanninjai, vagy ha olyan szőlőfajtát választunk, amely kevesebb csersavval bír.

A tanninban gazdag, fiatal borokhoz nemcsak sajtot, hanem más ételeket is nehéz párosítani. Ilyen borok esetében leggyakrabban a vadhúsok vagy más markáns, a hétköznapokon asztalunkra ritkán kerülő húsételek neve merül fel. Ételpárosítás szempontjából ezért a vörösborok esetében is szerencsésebb a magasabb savtartalom, mint a tannin.

5. Az alábbiak közül melyik sajtot párosítanád egy száraz fehér pezsgővel?

A jó válasz az A: fehér penészes sajtot.

Egy közepesen, de nem túl érett fehér penészes sajt, például a camembert jellemzően ízgazdag, aromái mégsem túlzóak ahhoz, hogy elnyomják egy pezsgő finom zamatait. A sajtot körbevevő penészréteg gombás karaktere pedig jól mehet egy komolyabb pezsgő autolízises, kekszes ízeihez.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!