A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Palmer pezsgőház: ahol a művészet találkozik a technológiával

Ember és természet közös munkájával tökéletes champagne-t alkotnak

2018-06-14 | Varró-Turóczi Anett


Palmer pezsgőház: ahol a művészet találkozik a technológiával

Történetünk a Champagne Palmer & Co. pezsgőházzal 2015-ben kezdődött, első reims-i túránk során.


Reims-ben akad bőven a fantasztikus kóstolási élményt és túrát kínáló fantasztikus champagne-házakból, a Rue Jacquarton sétálgatva azonban az egyformának tűnő arany feliratos vaskerítések közt meglepően egyszerű "Palmer" felirat jelzi csak, hogy megérkeztünk. Első ránézésre semmi különös; fehér épületkomplexum, jól látható nagy betűkkel. A bejárathoz sétáltam, és ott ért az első meglepetés, ami már előre sejteni engedte, hogy több itt a belbecs, mint a külcsín. 


A Champagne Palmer nem csak stílusával, de stílusos champagne házával is mély benyomást tett rám. A ház halljában szebbnél szebb modern műremekek, festmények csábítják a látogatókat már az első pillanatban; jelenleg egyik személyes kedvencem, Linda Le Kinff festőművésznő alkotásai láthatók.

 

Palmer pezsgőház: ahol a művészet találkozik a technológiával

 

A ház filozófiája az 1947-es reims-i alapítás óta változatlan: a legkiválóbb grand cru és premier cru területek szőlőjéből, ember és természet közös munkájával tökéletes champagne-t alkotni. Történelmük mindenekelőtt a szőlő, a terroir és bor iránt szenvedélyesen rajongók története.

 

Nálam a champagne és a művészet kéz a kézben jár, így teljesen átszellemülve érkezhettem meg a kóstolóterembe. Itt azonban már a champagne-oké volt a teljes főszerep. Brut Reserve, Rosé Reserve, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs sorakoztak egymás után, hogy bemutatkozzanak. 

 

Még a ház extra dry champagne-ja, a Nectar is igen megnyerő benyomást tett rám. Kedvencem azonban mégis a Palmer csúcsbora, az Amazone de Palmer lett. Azon túl, hogy ez a különleges tétel kizárólag premier cru és grand cru területekről szüretelt pinot noir-chardonnay házasításából született,  különleges ovális formájú palackjának, és igazi műremeknek számító dobozának köszönhetően maga a MŰVÉSZET X CHAMPAGNE tökéletes találkozásának leképeződése. 

 


A Champagne Palmer nem csak kiváló champagne-okat készít, amelyek méltán felveszik a versenyt az ismert házak nagy nevű tételeivel, de koncepcióját és küldtését tekintve számomra megtestesíti az igazi champagne életérzést: megalkuvás nélkül, a legjobb területek legkiválóbb terméséből, összefogással tökéletes champagne-t alkotni. 


A pincében sétálva értjük meg igazán a champagne lényegét, ahol természet és idő találkozásából a mélyben egy csodás ital születik. Az idő megszűnik létezni; a nem évjáratos pezsgők 4 évet, az évjáratos tételek átlag 7 évet töltenek saját palackjukban a pincében pihenve. Csöndben várják, hogy eljöjjön az ő idejük. A Palmer pincéjében járva azonnal feltűnhet a megszokottnál több nagyméretű magnum (1,5 literes) és jeroboam ( 3 literes) palack, amely híven tükrözi a ház koncepcióját: minél nagyobb a palack, annál jobb, frissebb lesz a tétel. A fél magnum (0,75 literes palack) után merjünk hát bátran nagyobbat is választani! 

 Márkus György Champagne és Burgundia szakértő kóstolási jegyzetei a Palmer champagne-okról


Champagne Palmer & Co. Brut Reserve
20 / 17,5 pont
“Igen gazdag. Komoly térfogattal és aromákkal bír. Krétás, akácos miliőt képvisel, amihez precíz mousse is csatlakozik. Hosszú az utóíze. Érzésem szerint valamennyi 2011-es tétel is helyet kapott benne, ezért az adakozó kedvem a fenti pontszámnál megrekedt.” 

Champagne Palmer & Co. Rosé Reserve
20 / 18 pont 
“Soha nem találta el ennyire a rozét a Palmer. Szenvedtek a stílus kialakításával, de úgy látszik, megfejtették a rejtvényt. A rájuk jellemző pontosság, reduktív borkészítés minden eleme megjelenik benne. Gyümölcsös, erdei szamócás, picit málnás és friss krétásság is jellemzi. Mindezek mellett komplexitása is igen szép. Nagyon terjedelmes finish.”

Champagne Palmer & Co. Blanc de Blancs
20 / 18,5 pont
“Reduktív, kicsit gyufás hangulat tűnik fel. A pohárban szépen teljesednek ki aromái és gazdagsága. Valamelyest krétás, de fehér virágos, akácos is. Igen részletes, ízekben gazdag pezsgő. A komplexitás mellett rendkivül friss. Ez bizony aranyérmes.”

Champagne Palmer & Co. Blanc de Noirs
20 / 18,5 pont
“Iszonyatosan szép pezsgő. Rendkívül mély és rétegzett, friss ám érett is. Komplexitásból jeles osztályzatot érdemel. A legelegánsabb Blanc de Noirs, amit valaha kóstoltam.” 

Champagne Palmer & Co. Vintage Brut 2008
20 / 18,5 pont
“Hát ez bizony szép. Az akácos, mangós, ananászos vonulatot szegfűszeg egészíti ki. Roppant komplex. Elegáns, ám mellette rendkívül mély és struktúrált. Nagyon adakozó természetű, amit a végtelen finis is alátámaszt. Kiváló.”

Champagne Palmer & Co. Amazone 
20 / 17 pont
“Az Amazone-ra mindig jellemző, hogy oxidatív. Ez itt most nem igaz. Friss, ananászos, mangós és enyhén krétás is. Érett, de nem túlérett. Mély, ám nem igazán kerülök tőle extázisba. Jól iható és hosszú.”

 


A Palmer champagne-ház hat tétele is kóstolható lesz a június 16-i Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló champagne termében!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!