Pezsgőbárba is mehetünk...
Az Art'otel várja a pezsgők szerelmeseit
2011-07-30 | Vizi CsengeBudapest egyik legszebb negyedében található az Art'otel, amelynek étterme, a Chelsea mára nem csak nemzetközi konyhája, kizárólag magyar bor kínálata miatt keresett, hanem egy újonnan kialakított sarka miatt is. Itt egy pezsgőbár készült el, ahol a Szigeti testvérpár buborékos italai várják e stílust kedvelőit, természetesen nem csak ünnepek alkalmával, hanem a hétköznapokon is felüdülhet itt bárki, a tárgyalópartnerek pedig megismerhetnek számos magyar szőlőfajtára épülő pezsgőt.
A Szigeti család közel 150 éve foglalkozik szőlővel és borkészítéssel, így Szigeti Norbert és Péter életében talán nem is volt annyira meglepő, hogy 1991-ben úgy döntöttek, alapítanak egy családi pezsgőpincészetet. Nem érték be kevéssel, a minőséget és a magyarságuk megőrzését minden másnál előbbre tartották és tartják ma is. A testvérek között a munka is tökéletesen megoszlik, hiszen Péter a marketinggel foglalkozik, míg a pezsgőmesterség csínját-bínját Norbert tanulta ki Champagne-ban.
A burgenlandi pezsgőpincészet felszereltségét tekintve a csúcstechnológia vívmányait használja, a pezsgők pedig a method classic vonalat képviselik, bár a pezsgős palackok forgatását már felváltotta a számítógépes vezérlés. Szakemberek segíti Szigetiék munkáját, többek között egy szőlész is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megfelelő szőlőfajtákat válasszanak ki mind Ausztriából, mind hazánkból pezsgőikhez.
A Szigeti portfólióban ugyanis a három osztrák fajtán (zöldveltelini, neuburger, weissburgunder) és azok cuvée-in túl számos magyar fajtából készült pezsgőt készítenek, amelyek az Edition Hungaria sorozat részét képezik. Ezek között található muscat ottonel, olaszrizling és leányka is. A Frizzante sorozatuk is több darabból tevődik össze, amelyek közül a Frizzante Pannonicum kiemelendő magyar szőlőszemeket tartalmazó volta miatt. A többi főképp Golsból, a Fertő-tó partjáról származik.
A Budapest I. kerületében található Art’otelben hónapok óta lehet már kapni Szigetiék hatalmas pezsgő kínálatát, amelyekből sok eljut Ázsiába és az USA-ba is, ugyanis exportjuk nagy részét ezen országok teszik ki. Hogy hazánkban mégis miért jött létre ez a pezsgőbár? Balogh Károly, a hotel service managere úgy látja, egyfajta csalogatásként került be a hotel éttermébe ez a kínálat. Ráadásul nem a turisták, sokkal inkább a magyarok becsábítása volt a célja a szálloda igazgatójának, amikor megkereste Szigetiéket.
Mivel ismeretségük már nem mára tevődik, és nem oly régen nyitottak a testvérek három bárt is Ausztriában, nem zárkóztak el a lehetőségtől, hogy kialakítsanak egy pezsgőbárt és üzletet Budapesten is. Ráadásul a Szigeti család magyar gyökerekkel rendelkezik, vannak magyar szőlőfajtából készült tételeik, ami mind alátámasztotta, jó ötlet lehet egy magyar bolt nyitása, főképp, hogy pezsgőiket több, magas kategóriájú étteremben is lehet a fogások mellé kérni hazánkban. Akkor miért ne lehetne egy üzlet és bár, ahol bolti áron megvásárolhatja az illető, ami tetszett neki vagy épp ismét megízlelheti csupán egy pohár erejéig.
Az Art’otelben szinte minden szőlőfajtából készült pezsgő fellelhető, de ami ennél sokkal érdekesebb, az a palackok mérete. Ugyanis van egy zöldvelteliniből készült alappezsgőjük, amelyet 125 ml-es kiszerelésben lehet kapni. Ennek üvege az unikumoséhoz hasonló, és a világ egyik legkisebb pezsgője. Egy pohárnyi zöldveltelinit tartalmaz, amelyet főképp cégek figyelmébe ajánlanak, hiszen az impozáns darabot ajándékba lehet adni, logózással együtt. A Szigeti Pincészet is sokszor promócióra használja, vagy éppen egy-egy alkalomra, mint karácsony, valentin-nap stb. külön kiadásokat készít.
Általában a pezsgők 0,75 literes kiszerelésben szerezhetők be a bárban, azonban néhányból magnum palackkal is rendelkeznek. Ezeket csütörtökönként, rendszeres kóstolókon ki is nyitják, mintegy bizonyíték gyanánt: a 1,5 literes palackokban a pezsgő másképp érik. Az Art’otelben még vásárolhatunk Jéroboám, vagyis 3 literes buborékolókat is. A kínálatban nagy szerepet kapnak a nyári időszakban különösen kedvelt rozék. Ezekből az osztrák szokás szerint keddenként kerülnek ki a dugók, a drink pink estéken ízlelhetjük meg ezeket.
Bár még rendszeres kóstolókat nem szerveznek a keddi és csütörtöki buborékos teszteken túl, ha ide betér valaki, biztosan talál kedvére való pezsgőt, amihez az étterem séfjei négyféle falatkát kínálnak. Így például megízlelhetünk egy csirkenyársat mogyoróöntettel vagy egy Szent Jakab kagylót csípős öntettel. Tehát nem kell, hogy külföldről érkezzünk városlátogatásra vagy hogy egy tárgyalást itt szervezzünk, elég, ha csak fogjuk kedvesünk kezét, és koccintunk vele és egy Muscat Ottonel Extra Dry Mátrából származó pezsgővel!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!