Prosecco, Olaszország
Borismeret
2014-10-11 | Tóth AdriennA prosecco jellemzően egy könnyed, szomjoltó pezsgő, amelyet Északkelet-Olaszországban Veneto és Friuli-Venezia-Giulia tartományok határán készítenek. Bár e néven igen kis mennyiségben léteznek csendes borok is, a többségük frizzante vagy spumante kategóriákban kerül száraz pezsgőként a polcokra.
Történelem
E pezsgő a ’60-as évekig az ugyancsak Észak-Olaszországban megszülető Astihoz hasonlóan többségében édes volt. Ahogy azonban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a tisztaságnak a pezsgőkészítés folyamán, és a fogyasztói ízlés is a száraz borok felé mozdult el, inkább a száraz és a félszáraz édességi fok vált meghatározóvá. Az utóbbi két évtizedben a prosecco Olaszországon kívüli forgalma évről évre ugrásszerűen nőtt, főként a 2000-es évek elejétől, amikor az amerikai piacon is berobbant ez a bortípus.
Szabályozás
A prosecco egészen a közelmúltig nemcsak egy bizonyos termőterületről származó pezsgőt, hanem az azt adó szőlőfajtát is jelentette. Amint azonban a Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene DOCG státuszba került, ellentmondásos helyzet alakult ki, hiszen a szőlőfajtából az eredetvédelmi körzet határain túl is telepítettek. Annak érdekében, hogy a fogyasztókat ily módon ne lehessen megtéveszteni, a szőlőfajta esetében visszanyúltak annak régi szinonimájához, a glerához.
Elhelyezkedés, természeti adottságok
A proseccót adó szőlők a Piave folyó partján húzódnak, és Conegliano és Valdobbiadene települései között találhatóak. Az itteni klíma a Dolomitoknak köszönhetően viszonylag hűvösnek számít, ezért a szüret jellemzően szeptember közepén indul. Az ültetvények 50-500 méter tengerszint feletti magasságon helyezkednek el, inkább a napsütötte fekvésekben, míg az északi oldalakat általában erdők borítják.
Bianchetta trevigiana
A glerán túl a prosecco készítéséhez felhasználható még a kevéssé ismert, helyi fajta, a bianchetta trevigiana is, amely Veneto tartomány mellett Trentino-Alto Adigében is házasítási alapanyagként szolgál.Borkészítés
A mustból alapbort készítenek, majd a charmat technológia részeként a második erjesztés jóvoltából születik meg a pezsgő. Ez a metódus abban különbözik a Champagne-ban gyakorolt hagyományoktól, hogy itt nem a palackban, hanem egy nyomásálló acéltartályban kerül sor a második erjesztésre. A lényegesen alacsonyabb előállítási költségeknek köszönhető, hogy a proseccóhoz kedvező áron juthatunk hozzá.
Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz
Az ismert prosecco zónán belül egy kisebb, közel 100 hektár nagyságú alrégió is elkülönítésre került, amely a Cartizze nevet viseli. Ez a terület a többinél hidegebb, így lassabban megy végbe az érés, aminek köszönhetően gazdagabb ízeket fejleszthet ki a szőlő. A magasabb minőséghez ugyancsak hozzájárul a meredekebb fekvés. Ha valaki a prosecco „grand cru”-jét keresi, errefelé érdemes tapogatózni.
Ha oda látogatsz…
Valdobbiadene a borvidék fővárosának számít, itt koncentrálódnak a vendéglátó és szállásadó szolgáltatók ezért ideális kiindulópontnak számít egy bortúra megszervezéséhez. Mindez nem csak a távolabbi célpontok szempontjából igaz, de a közvetlenül a település határában fekvő pincészetek kapcsán is, hiszen 650 hektáros termőterületével ez számít a legnagyobbnak mind közül. A Guia, a Santo Stefano, a San Pietro di Barbozza, a Bigolino és a San Giovanni alrégiókon túl Cartizze is ehhez a településhez tartozik.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!