A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sajt! 2012

Magyar sajtkészítők tartottak bemutatót

2012-04-27 | Tóth Adrienn


Április 21-én újabb sikeres rendezvényt zárt a Slow Food Central Budapest. A teltházas Sajt! 2012 elnevezésű eseményen négy sajtmester - Sándor Tamás Egerből, Nagy Zsuzsa Etyekről, Pozsa Panni Biatorbágyról és Balla Enikő Kácsárdról - vezette be a közönséget a kézműves sajtok világába.


A Gerbeaud Házban a Terra Hungarica Kékfrankos Napjának megkezdése előtt négy neves sajtmester tartott előadást és kóstolót több mint 60 vendégnek. Az előadások sorát Sándor Tamás, a Bükki Sajt sajtmestere nyitotta, aki elsősorban arról beszélt, hogyan szeretné megvalósítani a külföldön látott mintákat, és idehaza is meggyökereztetni a „rendes vidéki gasztronómiát”. Tamás arra törekszik, hogy a saját maga által megtermelt alapanyagokból – tehát saját kecskéi tejéből, saját kertjében szedett gyümölcsökből – készítsen a régióra jellemző tejtermékeket. Négyféle sajtból hozott kóstolót: a rendkívül egészséges, a gyerekek fejlődése szempontjából esszenciális kecskezsendicével nyitotta a sort, melyben helyet kapott félkemény kecskesajt, fahamuban érlelt tehénsajt és hegyvidéki érlelt tehénsajt is. Tamás boraihoz a St. Andrea Pincészet Egri Csillag borát kóstolhatta a nagyérdemű.

Az előadást az etyeki piacokról ismerős Zsuzsa asszony, azaz Nagy Zsuzsa folytatta. Az eredetileg művelődésszervezőként dolgozó, autodidaktaként sajtmesterré vált hölgy a „sajtvidékek” álmát osztotta meg a hallgatósággal. A borvidékek mintájára sajtvidékek kialakulásában reménykedő sajtmester kóstolóját rozmaringos félkemény tehénsajt indította, melyet díjnyertes parenyicája követett. A sort a paprikás félkemény tehénsajt folytatta, és a vásárlók első számú kedvence, a grillezéshez kiváló kaskaval zárta. Etyeki sajtokhoz etyeki bor dukál, melyet ezúttal a Hernyák Birtok biztosított egy Sauvignon Blanc formájában.

Sajt! 2012

Pozsa Pannival nem először találkozott a Slow Food közössége, a Central Budapest első Terra Madre napi vacsorája az ő sajtjai köré szerveződött – azóta sok újdonsággal rukkolt elő a sajtmester, aki örömmel adja át tudását minden érdeklődőnek. Az ízek bemutatóját egy különleges, égetett kérgű, spenóttól zöld tehénsajt indította. A folytatásban diós füstölt tehénsajt, fehérpenészes tehénsajt, végül egy igazi különlegesség, rúzsos-fehérpenészes tehénsajt következett. A fele hordó-, fele tartályminta zöldveltelini-borkíséretet a Losonci Pincészet kínálta a sajtok mellé.

A délelőtt zárásaképpen a tokaj-hegyaljai Balla Enikő szavait hallgathatták meg a vendégek. A sajtmester lelkesítő előadásában igazi slow food életmódról számolt be, aminek kapcsán biztosan sokan kaptak kedvet a vidéki élethez. A kizárólag kecskesajtokat készítő Enikő sózott, natúr krémsajtot, friss, lágy kecskesajtot, érlelt, lágy kecskesajtot és mézzel ízesített krémsajtot kínált kóstolásra. A sajtok mellé a biodinamikus borairól híres Tokaj Pendits párosított kortyolnivalót, egy Dialóg névre hallgató furmint-sárga muskotály házasítást.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!