Sajt! 2013
Tej formába öntve
2013-05-07 | Tóth AdriennA Slow Food Central Budapest második alkalommal szervezi meg májusban a Sajt! című programsorozatát. A programok célja, hogy minél több ember figyelmét ráirányítsák a hazai kis- és közepes méretű műhelyek által készített magas minőségű sajtokra.
A Sajt! 2013 része lesz egy, a tavalyi évhez hasonló, a témában való elmélyülést segítő konferencia, melynek célközönségét ezúttal vezető hazai éttermek, szállodák és ínyenc élelmiszerkereskedések jelentik. Az idei konferencia témája a sajt útja a tejtermeléstől az értékesítésig. Emellett a rendezvény olyan kapcsolatok teremtésére is kereteket kíván biztosítani, melyek abban segítenek, hogy minél több hazai, a minőségi gasztronómiát és élelmiszereket képviselő üzletben megjelenhessenek a minőségi magyar termelői sajtok.
A szervezők fontosnak tartják, hogy elinduljon a párbeszéd a sajtkészítők és a kereskedők között, amelynek az eredménye egy fejlődő hazai sajtkultúra lesz. A rendezvény és az azt követő sétáló kóstoló helyszínét a Gourmet Fesztivál adja. Szakmai partnere a Magyar Sajtkészítők Céhe és a Sarki Fűszeres.
A Sajt! 2013 programsorozat része egy ismeretterjesztő kampány is. Ennek keretében május folyamán egy, a kézműves sajtoknak szentelt közösségi oldalon bővíthetjük tudásunkat erről a különleges élelmiszerről. A hónap során internetes és hagyományos rádióadókon hallhatunk beszélgetéseket sajtkészítőkkel, valamint olyan társszakmák képviselőivel, akik a minőségi sajtok előállításának folyamatában rész vesznek.
A Slow Food nemzetközi mozgalma immár több mint két évtizede azzal a céllal jött létre, hogy a gasztronómiát is érintő uniformizálódást ellensúlyozandó igyekezzen megőrizni a valódi gasztronómia lényegét adó egyediséget. A mozgalom elindítóinak a célja az volt, hogy ráébressze az embereket a közösen elköltött étkezések fontosságára.
A mozgalomhoz csatlakozók hisznek abban, hogy a mai kor ínyencének nemcsak az a feladata, hogy saját gyomrát kényeztesse, hanem legalább annyira fontos az is, hogy a számára rendelkezésre álló gasztronómiai értékeket megőrizze, és átadja a jövő generációjának. Ezért a Slow Food mozgalom elkötelezte magát a fenntartható mezőgazdasági módszerek, a biodiverzitás és a hagyományos technológiák, receptúrák megőrzése mellett, a gasztronómia sokszínűségének megóvása érdekében.
A budapesti Sajt! 2013 hivatalosan is kapcsolódik a 9. Slow Food International Cheese-hez (SFIC), a világ egyik legnagyobb sajtkiállításához és -vásárához. Az esemény, melyet kétévente rendeznek meg a Slow Food mozgalom központjának számító Bra városában, Piemontban, Olaszországban, idén 2013. szeptember 20-23. között mutatja be a tej szinte minden formáját.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!