A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Semmin nem akarnak változtatni

Whiskykörkép 3. rész

2015-02-04 | Tóth Adrienn


Semmin nem akarnak változtatni

Immár túl van 175. évfordulóján az a lepárló, amellyel whiskysorozatunkat folytatjuk. A Glenfarclas Skócia Speyside régiójában található. A malátawhiskyk több mint fele erről a skót vidékről származik, amely nyugat felől Inverness városától a keleten fekvő Deveron folyóig terjed. A Vinoport kérdéseire Ian McWilliam marketingigazgató válaszolt.


Mely tényezők teszik egyedivé a Glenfarclas whiskyket?

 

Annak köszönhetően, hogy családi tulajdonban álló és általuk is irányított lepárlóként működik a Glenfarclas, képesek vagyunk a whisky készítés teljes folyamatának szigorú kontroll alatt tartására – az árpamaláta beérkezésétől a palackozásig.

 

Az őrlést, a cefrézést, az erjesztést és a lepárlást mind a mi csapatunk végzi, Callum Fraser szakmai irányítása alatt. Callum már több mint huszonöt éve dolgozik a whiskyiparban, így tudása és tapasztalata nagy mértékben hozzájárul a John és George Grant által vezetett főzde sikeres működtetéséhez. John és George az ötödik és hatodik generációjához tartozik annak a családnak, amely a Glenfarclas tulajdonosa és vezetője. 

 

Hol és milyen hordókban érlelik a párlatokat?

 

Mindegyik Glenfarclas whiskyt korábban sherry érlelésére használt hordókban érleljük. E hordók típusának méretük és formájuk alapján saját nevük van. A butt olyan 500 literes, magas és keskeny hordó, amelynek vastag dongái általában európai tölgyből készülnek; ezt alkalmazzák a korábban sherry érlelésre használt hordók közül a leggyakrabban a skót whiskyknél.

 

A másik, Skóciában szintén gyakran alkalmazott hogshead hordó nevének eredete a XV. századi Angliába nyúlik vissza, amely akkor egy 63 gallonos mértékegységet jelentett. Manapság amerikai fehér tölgyből készítik a legtöbb ilyen 500 literes hordót, amelyben először bourbont érlelnek, majd ezt követően vásárolják meg őket Skóciába vagy Írországba. Hozzánk azonban a spanyol Jerez vidékéről érkeznek ezek a tárolóedények. 

 

 

Az érlelés helyszíneként azok a hagyományos raktárépületek szolgálnak, amelyek formájukban tömzsik, tetejüket pala borítja, padlózatuk döngölt föld, falaik pedig vastagok, és kőből vagy téglából állnak. Az alsó burkolat hiánya segíti elő, hogy a levegő páratartalma magas legyen. Az ilyen raktárépületek általában nagyobb költséget és kényelmetlenebb munkakörülményeket jelentenek, de tradicionálisan magasabb minőségűnek tartják az így érlelt whiskyket.

 

Érdekesség, hogy a legjobb minőségű hordók kiválasztása érdekében tőlünk John, George vagy Callum minden alkalommal személyesen utazik Spanyolországba. Párlataink stílusa szempontjából fontosnak tartjuk mindezt, hiszen míg manapság egyre több whiskykészítő mozdul el a sherrys hordók felől a korábban bourbon érlelésre használtak felé, vagy fejezik be az érlelést különböző boros hordókban, mi úgy véljük, ezen lépések nem felelnek meg annak a hagyományos whisky-aromavilágnak, amelyhez mi tartani kívánjuk magunkat.

 

Semmin nem akarnak változtatni

 

Ezen túl azt is alapvető fontosságúnak érezzük, hogy úgy építsük tovább készleteinket, hogy ne csak ma, hanem a jövőben is képesek legyünk széles portfólió forgalmazására, különböző korú tételek megjelenítésével. Ezért feltett szándékunk, hogy semmilyen módon ne változtassuk meg a Glenfarclas whiskyket.

 

Melyek voltak a Glenfarclas történetének legfontosabb fordulópontjai?

 

A ’60-as évek elején George S. Grant, aki a család negyedik generációjához tartozott, megérezte a whiskyipar hamarosan bekövetkező megszilárdulását. 1964-es rendelkezéseiben ezért külön kitért arra, hogy a cég jövőjét véleménye szerint a palackozott értékesítés növelése jelenti majd, ennek érdekében kezdte meg párlatainak megtartását és érlelését.

 

Előrelátó természetének és a jövőbe vetett bizodalmának köszönhető, hogy ma bármely más skóciai lepárlóval összehasonlítva a Glenfarclas bír a legszélesebb, állandó kínálattal érlelt, single malt skót whiskykből. Mi pedig azon dolgozunk, hogy fenntartsuk érlelés alatt álló párlataink bázisát, hiszen ez teszi lehetővé, hogy 1953-tól minden évjáratból van whiskynk. Nem ismerünk más olyan céget, amely hasonló módon van folyamatosan jelen a piacon ilyen tételekkel.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!